Incendiul din Parcul Național Domogled nu a fost stins. ISU Mehedinţi: Vom continua intervenţia şi joi
Data actualizării: Data publicării:
Pârjol în vîrful muntelui. Rezervaţia de la Domogled din Munţii Mehedinţi arde de mai bine de 24 de ore. Flăcările au făcut deja scrum 10 hectare de pin şi vegetaţie din cel mai mare parc naţional al României. După ce vor lichida incendiile, pompierii vor încerca să afle cum au izbucnit cele 12 focare.
ACTUALIZARE 23.10. Incendiul izbucnit în Parcul Național Domogled - Valea Cernei nu a fost, încă, lichidat, a declarat, pentru Agerpres, Raluca Tîrcă, purtător de cuvânt al ISU Mehedinți.
„Incendiul nu a fost lichidat, fapt pentru care vom continua intervenția mâine (joi, n.r.), la primele ore ale dimineții”, a precizat Raluca Tîrcă.
ACTUALIZARE 19.00. Incendiul a izbucnit seara trecută în nu mai puţin de 12 locuri de pe cel mai înalt vîrf din Munţii Mehedinţi- Vîrful lui Stan. Imediat zeci de pompieri au plecat în misiune. Accesul a fost însă foarte foarte dificil din cauza zonelor abrupte, aşa că au ajuns abia după şase ore, timp în care flăcările s-au extins cu viteză. A fost chemat în ajutor un eliopter al Ministerului de Interne care încearcă să stingă focul din aer.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Stadionul din Băile Herculane este cartierul general al celor care încearcă să lichideze incendiul. De azi dimineaţă, un elicopter face curse non stop. Aici alimentează cu apă şi o revarsă peste cele două focare de incendiu.
Focul a fost stins în 10 din cele 12 zone care ard. Pompierii nu sunt însă optimişti, ar mai putea dura încă o noapte până ce incendiile vor fi lichidate.
Peste 10 hectare de pădure de pin şi vegetaţie uscată au ars, iar echipele de intervenţie au ajuns foarte greu în acea zonă.
Peste 60 de pompieri au plecat din nou în această dimineaţă în pădure pentru a potoli focul după ce azi-noapte au întrerupt operaţiunea.
De asemenea, a fost solicitat un elicopter dotat cu dispozitiv de stingere din cadrul Inspectoratului General de Aviație din MAI, pentru a ajuta echipajele de pompieri.
Inspectorul șef al ISU Mehedinți, Florentin Dragomir, a spus la Digi24 că sunt două focare de incendiu, pe două piscuri, iar unul dintre ele nu poate fi stins decât pe calea aerului.
Florentin Dragomir a spus că animalele parcul național nu sunt în pericol, pentru că sunt incendii pe creastă, unde fauna nu e bogată.
Nu același lucru se poate spune despre copaci, însă.
„Avem pinul negru, o specie rară, însă noi vom limita pe cât posibil ca acesta să fie afectat, adică să nu coboare în pădurea de jos”, a adăugat șeful ISU Mehedinți.