În câte ore dispare alcoolul din sânge. Un medic avertizează șoferii că pătrunjelul, guma și scorțișoara "nu păcălesc fiola"

Data actualizării: Data publicării:
Un aparat de măsurare a alcoolemiei.
cele mai frecvente scuze folosite de șoferii prinși beți. Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Medicul Tudor Ciuhodaru îi sfătuieşte pe şoferi să nu se urce la volan dacă au consumat alcool şi atrage atenţia că pentru dispariţia completă a alcoolului etilic din sânge, la o alcoolemie de 100 mg/dl, sunt necesare 6-7 ore. El a subliniat că mestecatul de pătrunjel, scorțișoara sau guma de mestecat ca metode de "a păcăli fiola" sunt doar "mituri".

"În perioada sărbătorilor, peste 30% din şoferii cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani au condus cel puţin o dată sub influenţa băuturilor alcoolice. Doar câteva pahare multiplică de 10 ori riscul accidentelor rutiere. Unul din trei accidente mortale este direct legat de consumul de alcool", scrie Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook.

El evidenţiază faptul că metodele de a păcăli "fiola" care arată alcoolemia sunt doar simple mituri şi că nu au efect - nici spălatul pe dinţi, utilizarea gumei de mestecat, scorţişoara ţinută pe cerul gurii sau mestecatul de pătrunjel, afirmarea ingestiei de castraveţi muraţi sau de medicamente sub formă de soluţie alcoolică sau a bomboanelor ce conţin alcool.

"Din punct de vedere metabolic, curba alcoolemiei urmează două faze: de creştere rapidă (datorită absorbţiei digestive), urmată de scădere progresivă (datorită excreţiei, dar mai ales metabolizării alcoolului). Absorbţia este rapidă (după 20-30 minute alcoolul este decelabil în sânge) şi e influenţată de multipli factori: tipul de băutură, concentraţia în alcool, conţinutul gastric, motilitatea gastrică, asocierea cu medicamente", spune medicul.

Spre deosebire de absorbţie, care e dependentă de concentraţie, eliminarea e independentă de aceasta - 90% din alcool este metabolizat hepatic iar restul este excretat renal, pulmonar şi prin piele. În medie se pot metaboliza 5-10 g/oră, iar după întreruperea consumului de alcool nivelul sanguin scade cu 10-25 mg/dl/oră.

"Pentru aceeaşi cantitate de alcool, nivelele alcoolemiei vor fi mai mari la cei cu volum corporal mai mic sau la cei cu activitate enzimatică mai scăzută (alcool dehidrogenaza, aldehid dehidrogenaza), femeile tinere fiind în principal afectate", mai scrie Ciuhodaru. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
PSD se retrage oficial de la guvernare! Mesajul lui Marcel Ciolacu: ”Să fie clar, am...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Katy Perry, talie tot mai subțire după ce ar fi recurs la dieta logodnicului Orlando Bloom. Artista a negat...
Film Now
Cu părul lung și blond, super șic și relaxată. Angelina Jolie, la filmările „Stitches”. Fiul ei cel mare...
Adevarul
Un important bancher anunță momentul în care vom intra oficial în criză. „Cei 250 miliarde euro s-au dus 90%...
Newsweek
SURSE Pensia pe ianuarie poate întârzia și 10 zile. Casele de Pensii NU au calendarul plăților
Digi FM
Cum se simte Florin Piersic după anul greu traversat: "Sper să prind și ziua în care am să împlinesc 89 de...
Digi World
Când e solstițiul de iarnă în 2024 și de ce este cea mai lungă noapte din an
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Jennifer Lopez face furori în cea mai scurtă salopetă, în turneul de promovare pentru „Unstoppable”...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...