Hanwha Aerospace, de la care MApN cumpără „Tunetul coreean”, va construi o fabrică de blindate în România. „Va deveni un hub regional”

Data actualizării: Data publicării:
tancuri sud-coreene pentru Polonia
România va primi 54 de obuziere autopropulsate K9 „Tunetul”, de fabricație sud-coreeană. Foto: Profimedia Images

Hanwha Aerospace, companie industrială aerospaţială cu sediul în Coreea de Sud, va începe la începutul anului viitor construcţia unei fabrici de vehicule blindate în România. Peter Bae, vicepreşedinte al Hanwha Aerospace Europe, a declarat pentru News.ro că România va deveni un hub regional pentru toate sistemele terestre ale Hanwha în Europa. Compania nu a anunțat încă unde anume va fi construită fabrica.

Hanwha Aerospace, cea mai mare companie din domeniul apărării din Coreea de Sud, a inaugurat pe 23 august o unitate de producţie de vehicule blindate (H-ACE) în Geelong, Australia. Această fabrică marchează prima facilitate de producţie din străinătate înfiinţată de o companie coreeană din domeniul apărării. Fabrica din Australia este similară cu cea pe care Hanwha Aerospace are în plan să o construiască în România ca urmare a semnării contractului pentru cele 54 de obuziere de 155mm şi vehiculele suport pentru Ministerul Apărării.

Hanwha Aerospace a semnat în iulie un contract în valoare de 1 miliard de dolari pentru furnizarea către România a 54 de obuziere autopropulsate K9 şi a 36 de vehicule de aprovizionare cu muniţie K10, în cadrul unui contract global care include, de asemenea, zeci de vehicule de sprijin pe roţi împreună cu muniţia aferentă.

„România este pe acelaşi drum: Hanwha este pregătită să reproducă acest succes în România, deoarece autorităţile de la Bucureşti au semnat în iulie un contract în valoare de 1 miliard de dolari cu Hanwha pentru producţia a 54 de obuziere autopropulsate K9 „Tunet” şi a 36 de vehicule de reîncărcare cu muniţie K10. Conform contractului, Hanwha Aerospace este hotărâtă să construiască în România facilităţi de producţie şi mentenanţă la scară largă pentru a furniza nu numai platforme de ultimă generaţie, ci şi beneficii economice şi industriale”, a declarat pentru News.ro Peter Bae, vicepreşedinte al Hanwha Aerospace Europe.

Se aşteaptă ca lucrările la fabrică să fie demarate la începutul anului viitor.

Ca parte a planurilor de extindere a parteneriatului cu România, Hanwha Aerospace oferă Redback pentru modernizarea IFV a Armatei Română. Redback este cel mai avansat IFV (nfantry fighting vehicle) din lume, cu o serie de tehnologii inovatoare, inclusiv şenile din cauciuc compozit, un sistem de protecţie activă hard-kill şi un afişaj transparent montat pe cască.

„Câştigarea de către Redback a licitaţiei australiene pentru IFV este percepută ca o etapă cheie pentru evidenţierea capacităţii excelente a vehiculului blindat sud-coreean de a surclasa alte vehicule. În timpul activităţii de atenuare a riscurilor (RMA), un proces de testare şi evaluare de doi ani pentru faza 3 a LAND 400, Redback a demonstrat o letalitate, mobilitate şi protecţie blindată superioare celorlalte vehicule din competiţie”, spun reprezentanţii companiei.

Aceştia afirmă că sunt pregătiţi să stabilească o cooperare industrială profundă cu România.

„O parte crucială a propunerii noastre include stabilirea unei facilităţi de producţie împreună cu un centru de excelenţă (CoE) MRO (Maintenance Repair Operations), integrând întreprinderile româneşti în lanţul global de aprovizionare al Hanwha”, a declarat Peter Bae.

El subliniază că România va deveni un hub regional pentru toate sistemele terestre ale Hanwha în Europa.

„Elementele comune între K9 Tunet şi Redback sunt elementele care pot contribui semnificativ la dezvoltarea Romaniei ca un centru de producţie, MRO şi upgrade al tuturor sistemelor terestre Hanwha în Europa”, a declarat Peter Bae. Ne referim aici la acel termen cunoscut drept commonality explicat prin acel nivel ridicat de elemente comune si similare între K9 şi Redback: grupul motopropulsor sau şasiul, de exemplu. Acestea vor creşte eficienţa operării, producţiei şi întreţinerii ambelor sisteme, atât a Redback, cât şi al K9 Tunet.

România a devenit cel de-al 10-lea stat utilizator al obuzierului K9, crescând astfel comunitatea internaţională de beneficiari ai obuzierului autopropulsat cu şenile de calibru 155 mm/52, care reprezintă peste 50% din piaţa mondială a obuzierelor autopropulsate.

După Norvegia şi Australia, România va fi, de asemenea, al treilea operator global al K10, care permite o capacitate de reaprovizionare complet automatizată pentru a maximiza eficienţa forţelor de artilerie.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată mormântul Laurei Stoica la 18 ani de la moartea artistei. Cântăreața ar fi împlinit 57 de ani în...
Digi FM
Anunțul făcut de Kate Middleton. Acum o săptămână terminase chimioterapia
Pro FM
Roxana Nemeș, în costum de baie roz, de Barbie, la piscina de acasă. Și-a creat o adevărată oază de relaxare...
Film Now
Fiul lui Christopher Reeve, orfan de ambii părinți în mai puțin de 2 ani. Cine a avut grijă de adolescentul...
Adevarul
Școală distrusă de viitura din Galați: "Trei miliarde de lei investiți s-au dus pe apa sâmbetei". Mobilizare...
Newsweek
Care șoferi iau amendă de 1.000 lei pe loc dacă nu se odihnesc suficient înainte să urce la volan ?
Digi FM
Shakira a părăsit brusc scena unui club din Miami, după ce a observat că un fan o filma sub rochie
Digi World
Descoperirea uluitoare care l-a lăsat pe un bărbat cu gura căscată. Ce a găsit în pereții unei case
Digi Animal World
Primul animal rezultat dintre un câine și o vulpe. Oamenii de știință au fost fascinați de trăsăturile...
Film Now
Eric Roberts îi cere scuze public surorii sale, Julia Roberts. Dezvăluiri tulburătoare despre viața lui...
UTV
Cheloo (Parazitii): De la scena la afaceri profitabile – cum a transformat succesul muzical in milioane de lei