Guvernul României a publicat proiectul ordonanţei de urgenţă pentru implementarea PNRR. Proiectul a fost publicat pe pagina web a Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene în lista actelor normative aflate în consultare publică, în baza legii transparenţei decizionale. Premierul României, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (portofoliu deţinut de PNL) şi Comitetul interministerial de coordonare vor asigura coordonarea generală a implementării PNRR.
Vineri dimineaţă, premierul Nicolae Ciucă a atras atenţia, la începutul ședinței de Guvern, că executivul este în urmă cu elaborarea ordonanței de urgență privind implementarea PNRR.
Conform proiectului de ordonanţă de urgenţă (OUG) pus în consultare publică, de coordonarea generală a implementării PNRR se vor ocupa:
- prim-ministrul, în calitate de coordonator al procesului de negociere pentru aprobarea/modificarea PNRR, precum și în calitate de președinte al Comitetului interministerial de coordonare a PNRR.
- Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), care va îndeplini rolul de coordonator național și punct unic de contact în relația cu Comisia Europeană, responsabil cu monitorizarea și punerea în aplicare a PNRR, precum și rolul de vicepreședinte al Comitetului Interministerial de Coordonare, prin ministrul investițiilor și proiectelor europene, asigurând inclusiv secretariatul tehnic al comitetului, prin structura de specialitate organizată la nivelul acestuia.
- Comitetul interministerial de coordonare.
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene este Dan Vîlceanu (PNL).
Comitetul interministerial de coordonare a PNRR este, conform proiectului de OUG, un organism responsabil cu examinarea progresului în implementarea investițiilor și reformelor și precum și cu inițierea măsurilor necesare în cazul constatării unor întârzieri majore sau în cazul în care se constată necesitatea reevaluării unor obiective sau analizării situațiilor de revocare a unor jaloane sau ținte atinse anterior, precum și analizarea delimitărilor de finanțare între PNRR şi celelalte surse de finanțare, inclusiv naționale.
Modalitatea de organizare și funcționare, va fi stabilită printr-un regulament aprobat prin hotărâre de guvern.
Comisia Europeană a transferat joi României 1,8 miliarde de euro sub formă de prefinanțare, echivalentul a 13 % din totalul de granturi alocate acestei țări în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență. Plata de prefinanțare va sprijini demararea implementării măsurilor de investiții și de reformă cuprinse în Planul de redresare și reziliență al României.
România ar trebui să primească, pe parcursul planului său, un total de 29,2 miliarde EUR, din care granturi în valoare de 14,2 miliarde EUR și împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde EUR.
Editor : Mihnea Lazăr