Groapa de gunoi de lângă Băicoi a fost închisă de Agenția pentru Mediu Prahova

Data actualizării: Data publicării:
băicoi incendiu depozit deșeuri vitalia
Foto: observatorulph.ro

Agenția Națională pentru Protecția Mediului din Prahova a dispus suspendarea activității societății Vitalia, care administrează groapa de gunoi de lângă Băicoi, informează Obsevatorul Prahovean. O investigație digi24.ro, publicată în luna noiembrie 2019, a arătat că peste 17 mii de locuitori din zona acestui oraș, se plângeau, de ani de zile, de mirosurile grele provenite de la respectivul depozit de deşeuri. La acea vreme, responsabilii firmei au precizat că nu sunt singura sursă a mirosurilor și poluării din zonă.

De asemenea, de-a lungul timpului au existat mai multe proteste ale localnicilor, inclusiv la sediul Gărzii de Mediu Prahova, pentru ca autoritățile de mediu să ia măsuri împotriva poluatorilor de pe raza orașului. 

Conform unei decizii luate de Autoritatea pentru Protecția Mediului Prahova, societatea care administrează depozitul de deșeuri trebuie să realizeze, în perioada următoare un studiu de impact al activității desfășurate, asupra sănătății localnicilor din Băicoi.

Decizie Autoritatea pentru Mediu supendare activitate depozit deșeuri Vitalia Băicoi
Foto:; observatorulph.ro

Reprezentanții Vitalia susțin că decizia suspendării activității de la Băicoi este una abuzivă.

Măsurătorile efectuate de localnici, din banii lor, au arătat, printre altele, depăşiri de 20 de ori mai mari peste limita maximă legală, în ceea ce priveşte concentraţia de hidrogen sulfurat din atmosferă.

Raportul măsurătorilor independente a prezentat, printre altele, şi nişte „hărţi ale cancerului” din regiune, în funcţie de gradul de risc la care este expusă populaţia din zona Băicoi.

„Problema e deja hotărâtă: Vitalia poluează, indiferent de celelalte mirosuri care se resimt la Băicoi”, a declarat, la acea vreme, pentru Digi24.ro, Răzvan Trocan, administratorul grupului de firme care se ocupă cu depozitarea deșeurilor nepericuloase de lângă localitate.

Firma are la dispoziție, conform deciziei ANM Prahova, 6 luni pentru realizarea studiului de impact pe sănătate.

Editor web: Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri