Ministrul Fondurilor Europene spune că oficialii europeni evaluează în acest moment capitolul privind reforma pensiilor din Planul Național de Redresare și Reziliență. Cristian Ghinea a adăugat că scopul este un sistem de pensii care să nu falimenteze bugetul de stat și ca fiecare pensionar să știe când și cum îi va crește pensia.
„Ce avem acum în PNRR-ul trimis ieri este că vom avea o formulă predictibilă de indexare a pensiilor, astfel încât pensionarii să știe foarte clar când și cum le crește pensia. Deci, nu mai stăm la pixul lui Dragnea, la pixul lui Teodorovici, la diverse pixuri, că vor unii din guvern să câștige simpatie electorală”, a spus Ghinea la Digi24.
„Va fi o formulă de indexare fixă, într-o nouă lege. Vom avea un proces de recalculare a tuturor pensiilor, pentru că avem 20.000 de procese pe rol cu pensionari care au dat statul în judecată pentru că, dat fiind că au fost momente diferite de ieșit la pensie, au pensii diferite. Deci, asta este iar o problemă sistemică pe care trebuie să o rezolvăm, recalculăm toate pensiile”, a adăugat el.
„La fel, pensiile speciale, care sunt o rușine dacă mă întrebați pe mine. Trebuie puse pe bază de contributivitate și la asta ne-am angajat. În ce privește mult discutata speranța de viață și creșterea vârstei de pensionare, este o posibilitate voluntară pe care românii o vor avea la dispoziție. Nu e obligatoriu, e doar pe bază voluntară. Și este, de fapt, o posibilitate de a-și prelungi, cei care doresc să rămână. Asta e ce avem acum. Urmează negocierile și evaluarea. Vom vedea”, a explicat ministrul.
Ghinea a adăugat că scopul acestei legi este crearea unui sistem de pensii care să nu falimenteze bugetul, în condițiile în care în fiecare an a crescut transferul de la bugetul de stat către bugetul de pensii.
Întrebat dacă va mai exista posibilitatea ieșirii la pensie la vârste sub 50 de ani, Ghinea a răspuns. „Eu sper că nu. Sper că am ajuns la momentul în care să terminăm cu aceste pensionări anticipate, sunt oameni care mai pot munci și ies foarte devreme și cred că nu e bine pentru nimeni”.
„Mai e această modă de a ieși cu ultimul salariu și avem situații aberante în poliție, magistratură. Trebuie să închidem aceste portițe pe care cred că și cei din domeniile acelea le recunosc ca atare”, a adăugat el.
Editor : M.B.