Dacă se păstrează ritmul actual de vaccinare, la sfârșitul acestui an România va depăși 70% din populație imunizată, spune coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă. În prezent, rata de vaccinare în țara noastră este de 33%.
Gheorghiță spune că, dacă ritmul de vaccinare actuale se menține, până la finalul acestui an putem depăși o rată de acoperire vaccinală de pește 70% din populația de peste 12 ani.
"Asta înseamnă că, în total, până la finalul acestui an am putea avea peste 11,8 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză. Acum avem aproximativ 6,5 milioane de persoane", a precizat medicul, în cadrul conferinței de presă susținută marți.
Doar Capitala și Cluj au peste 50% rată de vaccinare în prezent
Valeriu Gheorghiţă a menționat Bucureștiul, cu o rată de vaccinare la aproape 60% și județul Cluj cu 52,3%.
11% din județe au o rată de acoperire vaccinală între 40 și 50%, iar 65% din județe au rata între 30 și 40%.
Cea mai mică rată de vaccinare este în județul Suceava, 24%.
„La nivelul de acoperire vaccinală, Municipiul Bucureşti este la aproape 60% rată de acoperire vaccinală, mai exact 59,4%. De asemenea, judeţul Cluj are o rată de acoperire vaccinală de 52,3%. Sunt 11% judeţe care au rată de acoperire vaccinală între 40% şi 50%, sunt 65% din judeţe care au rată între 30 şi 40% şi 19% judeţe care au între 20 şi 30%. Cea mai mică este de aproximativ 24%, în judeţul Suceava", a arătat medicul militar.
În țară, rata de acoperire vaccinală la populația adultă de peste 18 ani este de aproape 41%. În ce privește populația totală, acoperirea vaccinală este de 33%.
Mă refer la persoane vaccinate cu cel puțin o doză”, a precizat medicul.
Cele mai multe imunizări, la persoanele între 50 și 59 de ani
Referitor la grupele de vârstă vaccinate, cea mai mare rată este la persoanele între 50 și 59 de ani - aproape 47%. Urmează grupa de vârstă 60 - 69 de ani. La grupa de vârstă de peste 80 de ani vaccinarea este în continuare redusă - 22%. În ce-i privește pe copii, din cei care au între 12 și 15 ani s-au vaccinat 10%, iar dintre adolescenții de 16 - 19 ani s-au vaccinat aproape 28%.
Medicul se declară îngrijorat de procentul vaccinării la vârstnici. Printre persoanele care s-au prezentat, în ultima lună, pentru prima doză de vaccin, 80% au sub 60 de ani.
„Aș dori mai mult ca în perioada următoare persoanele de peste 60 de ani, vulnerabile, să se prezinte la vaccinare, pentru că vârsta este un factor de risc asociat cu mortalitatea”, declară Valeriu Gheorghiţă.
Citește și: Doza 3 (booster) de la Moderna se va face și în România cu o cantitate înjumătățită de ser. Explicațiile lui Valeriu Gheorghiță
Estimarea OMS pe 18 octombrie: României i-ar trebui doi ani și jumătate pentru a ajunge la 70% vaccinare
România va ajunge abia peste șapte luni să aibă 40% din populație vaccinată anti-COVID, iar pentru a avea o acoperire de 70 la sută i-ar trebui 31 de luni, dacă se păstrează ritmul de vaccinare al ultimelor șase săptămâni și se mențin strategiile de vaccinare în vigoare, estima, pe 18 octombrie, Organizația Mondială a Sănătății, înainte ca vaccinarea să ia din nou avânt în țara noastră.
Reprezentantii OMS vor să ajute la accelerarea campaniei de vaccinare anti-COVID, în condițiile în care România a devenit deja un exemplu negativ la nivel internațional, iar rata scăzută de vaccinare se vede în spitalele supraaglomerate.
OMS spune că medicii ar trebui să recomande vaccinul populației. „Este necesar să ne asigurăm că și restul cadrelor medicale nu doar se vaccinează, ci și recomandă vaccinul populației”, au transmis reprezentanții OMS.
Editor : A.A.