România ar putea fi ținta unei amenințări „soft”, un nou tip de agresiune care implică social media și atacurile cibernetice, a declarat, pentru Agerpres, generalul american în rezervă Tad Oelstrom, directorul Programului de Securitate Națională în cadrul John F. Kennedy School of Government de la Harvard.
„Cu siguranță putem ajunge la un acord potrivit căruia cele mai multe țări suverane stabilesc capabilitățile de a înțelege domeniul cyber și de a dezvolta instrumente. Rusia ar face parte dintre acestea și noi am fi vinovați, dacă vreți, de a avea unelte cu care să operăm în cyberspace - spațiul virtual”, a declarat Tad Oelstrom.
„Prin acestea putem spune că vedem ceea ce numim o amenințare, poate mai degrabă o amenințare soft, decât una dură, dar tot amenințări sunt, de fapt. Dacă aș locui în România, astăzi, cu siguranță aș spune că asta trebuie să fie un motiv de îngrijorare pentru că, mâine, sistemul electric ar putea fi doborât, sau piețele financiare ar fi închise. Sau, așa cum am văzut în weekend, când un posibil element de cyber ar fi închis spațiul aerian britanic sau liniile aeriene, atunci și asta devine o amenințare a stilului nostru de viață și trebuie să fim îngrijorați în legătură cu asta”, a adăugat acesta.
Pe de altă parte, generalul american a spus că nu se poate vorbi de axă Rusia-Turcia-Iran în orice condiţii.
Președintele Klaus Iohannis nu a vrut să explice de ce într-un mesaj al Administrației Prezidențiale se precizează că Turcia, stat NATO, face parte din axa Rusia-Iran. Mesajul a fost transmis de consilierul prezidențial pe securitate națională Ion Oprișor și șeful statului a spus că tot el trebuie să dea explicații.
„Cred că trebuie întrebat care este subiectul. Este subiectul Siria și sprijinul lui Assad? Atunci aș spune că se poate observa o aliniere între Rusia, Turcia și Iran. Dacă privim alte probleme din zona Mării Negre, spre exemplu armele nucleare, nu s-ar vedea aceeași aliniere, deoarece ai găsi o foarte independentă Rusie, cu capacitate nucleară, ai găsi un Iran, cu statutul de doritoare, și vezi Turcia drept gazdă a unei părți a capacității nucleare de răspuns a NATO. Așadar nu le-aș alinia în acest sens. Dacă privim alte aspecte — economice — se poate spune că Rusia este interesată într-o relație economică puternică cu Turcia, și că Turcia este interesată de o relație economică puternică cu Rusia. Asta nu pune Iranul la mijloc, însă, chiar dacă a existat transfer mare de capabilități militare către Iran, lucru ce nu s-a întâmplat cu Turcia. Deci nu sunt de acord cu acest aliniament pur, subiectul trebuie identificat”, e explicat Tad Oelstrom.