Gabriel Diaconu, despre polițista care și-a ucis mama și copilul: Oamenii când văd semnele psihozei postpartum le pun pe seama lăuziei sau epuizării

Data actualizării: Data publicării:
stefan diaconu

Crima suicid imediat după naștere este la capătul absolut extrem al psihopatologiei legate de naștere și de perioada postnatală, și avem de-a face cu psihoza postpartum, a explicat medicul psihiatru Gabriel Diaconu, care a comentat  la Digi24 cazul polițistei care și-a ucis mama și copilul, iar apoi s-a sinucis. Potrivit acestuia, de cele mai multe ori, oamenii când văd semnele psihozei, oamenii le pun pe seama lăuziei, epuizării, tristeții. 

Ce spun vecinii despre polițista care și-a ucis mama și copilul

"Deocamdată, prima chestiune pe care aș observa-o e că avem de-a face cu multiple morți suspecte. E prematur ca una să fie catalogată suicid. Dacă e să se confirme ipoteza ta, ne uităm la o situație complet neobișnuită și extremă. Ce anume am în minte? În primul rând, crima suicid imediat după naștere este la capătul absolut extrem al psihopatologiei legate de naștere și de perioada postnatală. De cele mai multe ori, aceste situații în literatură sunt descrise așa zise psihoze postpartum. Psihoza postpartum este o situație extremă în care și sub influența nașterii, schimbările pot să apară elementele degradării cognitive. De cele mai multe ori, oamenii când văd semnele psihozei, situație rară, se întâlnește un caz la 2.000 de nașteri, dar când oamenii văd semnele le pun pe seama lăuziei, epuizării, tristeții. 

Sunt totuși câteva diferențe clare între depresie postnastală, respectiv psihoza postpartum. Dacă în depresie sau baby blues mamele se plâng că sunt triste, mai labile emoțional, în psihoza postpartum avem schimbări care trebuie să ridice semnale de alarmă, anume schimbările comportamentale prin inhibiție, mamele care devin tăcute, care sunt reci față de copil, care nu se mai îngrijesc, nu știm ce s-a întâmplat în situația asta. Ce găsesc foarte trist e că în 2018 avem o atitudine față de sănătatea mintală din perioada sarcinii absolut medievală. Nu avem programe de screening, nu avem o intervenție pro activă și detencția problemelor psihologice e cât se poate de frugală. Dacă familia nu este educată, dacă nu există resurse, multe din depresiile postpartum sunt duse ca un fel de gripe și durează mult până ajung la doctor. 

Ce pot să vă spun e că cele mai recente ghiduri privind depresia postnatală ridică această realitate la fileu că, încă din prioada sarcinii, anumiți factori de risc pot să fie indentificați și ar trebui ca proactiv, fie că vorbim de psihologi sau de psihiatrii, să intervină și să înceapă să documenteze starea emoțională a viitoarei mame. La ce ne uităm aici? Ne uităm la o populație de femei care au avut anterior un contact cu serviciul de sănătate mintală. Ele sunt într-o categorie de risc. Ne uităm la o categorie care au avut sarcini cu probleme. Sarcini cu multe contacte medicale, sarcini unde a fost nevoie de intervenție medicală. Sau la sarcini unde felul în care sarcina a fost obținută a fost, paradoxal, prin efort. Pentru că acești copii care se nasc și unde ulterior mamele decompensează emoțional sunt copii doriți, nu e vorba că printr-un artificiu al sorții femeile astea rămân însărcinate și pentru că nu și-ar fi dorit copilul dezvoltă depresie postpartum. Ce se întâmplă este că pe parcursul celor 9 luni și sub influența hormonilor de sarcină, dar și sub anxietatea profundă a mamei, aceasta se deteriorează și nu mănâncă bine, nu doarme.

Presiunea asupra ei de a performa este mare. Mama se așteaptă să fie de toate și ajutorul este subțire. Mă refer la ajutor medical, nu mai există moașă, asistentă, medicină de dispensar. Ce se întâmplă în 2018 e că te duci să naști, ajungi cu copilul acasă, nu ai fost educată ce să faci cu copilul respectiv, dacă de exemplu ai probleme de lactație. Nu avem persoane care să învețe mamele să alăpteze. Uneori se nasc contexe îngrozitoare pentru mame: mamele nu au sân, din care pricină bebelușii sunt mai iritabili, mamele suferă un complex teribil de vină pentru că nu se consideră suficient de bune. Și dacă te uiți la bazinul acesta potențial de suferințe emoționale postpartum, în acel bazin sunt șanse că vei descoperi psihoza postpartum," a declarat medicul psihiatru Gabriel Diaconu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce au pățit doi turiști americani după ce au închiriat o mașină în România. Țeapă de 3500 de dolari
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Fiica Loredanei Groza a urcat pe scenă alături de mama sa. Elena, radiantă într-o ținută asortată cu cea a...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Nicole Kidman, „desființată” de fani după ce a vorbit despre imaginea virală surprinsă după divorțul de Tom...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...