Fostul şef al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) din cadrul MAI, comisarul-şef Gelu Oltean, este urmărit penal în dosarul în care procurorii DNA îl anchetează pe actualul şef al direcţiei, Rareş Văduva. Dosarul, disjuns din cel în care fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a fost trimis în judecată, se referă la ofiţerii cu funcţii de conducere din DIPI care ar fi aprobat mai multe rapoarte prin care au schimbat destinaţia fondurilor necesare misiunilor operative, au cheltuit sumele pentru protocol sau chiar şi-au însuşit banii, secretizând apoi documentele.
La ieşirea de la audieri, Gelu Oltean a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliştilor. A recunoscut doar că este suspect în dosarul DNA. El este al treilea ofiţer de la comanda DIPI care este cercetat de DNA în legătură cu cheltuirea ilegală a banilor departamentului. Gheorghe Nicolae a fost deja trimis în judecată, alături de fostul ministru Gabriel Oprea.
Gelu Oltean a ocupat funcţia de şef al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (actualmente departament) din cadrul MAI până în anul 2014.
Surse din cadrul anchetei au precizat pentru News.ro că actele de urmărire penală legate de Gelu Oltean s-au făcut în dosarul în care a fost pus sub învinuire comisarul şef Rareş Văduva, actualul şef al DIPI.
Gelu Oltean a stat în sediul parchetului anticorupţie aproximativ jumătate de oră fără să facă declaraţii nici la intrarea, nici la ieşirea din instituţie.
"În perioada 2014 - 2015, persoane cu funcţii de conducere din cadrul Ministerului Afacerilor Interne - Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă au aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbată destinaţia unor sume de bani ce erau alocate pentru cheltuieli operative ale DIPI. Astfel, banii ce urmau să fie folosiţi pentru acţiuni sau misiuni cu caracter informativ-operativ au fost îndreptaţi către cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituţiei. În acest sens, necesitatea efectuării unor cheltuieli operative a fost atestată în mod fals”, spun procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Anchetatorii au strâns probe care arată că o parte din sumele care erau destinate misiunilor au fost însuşite de ofiţerii cu funcţii de conducere din cadrul DIPI.
Potrivit DNA, pentru a ascunde deturnarea de fonduri persoane din conducerea instituţiei au dispus clasificarea unor informaţii şi înregistrarea unor înscrisuri în evidenţele documentelor secrete de stat ale DIPI, deşi divulgarea lor nu ar fi fost de natură să producă daune securităţii naţionale.
"După constituirea dosarului penal nr. 20/P/2016 (dosarul în care a fost trimis în judecată Gabriel Oprea -n.r.) la Direcţia Naţională Anticorupţie, una dintre persoanele din conducerea D.I.P.I. a refuzat, cu încălcarea legii, să înceapă procedura de declasificare a înscrisurilor reţinute ca mijloace de probă în dosar, astfel încât să fie excluse o serie de probe ce ar fi susţinut acuzaţiile aduse de procurori, în respectiva cauză penală. Fiind avertizată asupra consecinţelor faptei sale, persoana respectivă a refuzat să pună la dispoziţia procurorului o serie de înscrisuri, a căror predare fusese dispusă conform Codului de procedură penală, în dosarul menţionat", mai arată procurorii DNA.