Fost șef al DGASPC Timiș a fost trimis în judecată de procurorii DNA. Bărbatul lua mită pentru a elibera ilegal certificate de handicap

Data publicării:
DNA Romania
Fost șef al DGASPC Timiș, trimis în judecată într-un dosar de luare de mită pentru eliberarea certificatelor de handicap.

Fostul șef al Serviciului de Evidență Drepturi Persoane cu Dizabilități din cadrul DGASPC Timiș, aflat în arest pentru corupție, a fost trimis din nou în judecată, alături de alte 12 persoane. Prejudiciul adus bugetului de stat depășește suma de 3 milioane de lei.

Timp de 7 ani, în perioada 2013-2020, fostul șef Serviciu din cadrul DGASPC Laszlo Andras Lihor-Laza ar fi primit de la 21 de persoane mită între 1.000 și 2.600 de euro de persoană pentru a efectua formalitățile necesare obținerii certificatului de handicap, în condițiile în care persoanele respective nu erau îndreptățite să beneficieze de aceste drepturi.

„El ar fi luat apoi anual și o cotizație, spun procurorii DNA, tot sume de bani sau chiar alimente pentru a le păstra aceste certificate. Erau inclusiv persoane care mergeau și își făceau rezidența în Timiș, pentru ca mai apoi să poată să obțină pe nedrept aceste certificate de handicap.”, a relatat Corina Matlinschi, jurnalist Digi24.

„Concret, inculpatul ar fi introdus pe nedrept în sistemul informatic al D.G.A.S.P.C Timiș, pentru un număr total de 45 persoane, date reale cum sunt datele de identitate ale persoanelor interesate și date false cum sunt gradul de handicap, diagnosticul, certificatul, decizia de plată, comisia de evaluare, etc., creând în acest mod situații necorespunzătoare adevărului în baza de date, conform cărora acele persoane sunt persoane cu handicap și necesită plata sub formă de prestații sociale cât și alte drepturi (transport gratuit, bilele tratament gratuit, scutire de impozite, etc.).”, au comunicat procurorii DNA.

Documentele eliberate de fostul șef Serviciu din cadrul DGASPC fac ca beneficiarii acestora să obțină indemnizații cu încadrare în grad de handicap care nu li se cuvin, dar și alte facilități acordate de lege. Prejudiciul adus bugetului de stat a fost de 3,4 milioane de lei, adică 680.000 de euro.

„Precizăm că, o mare parte din falșii beneficiari de prestații sociale ca urmare a încadrării nereale în grad de handicap, fie nu au avut niciodată un loc de muncă în România, fie lucrează în străinătate, fie lucrează în instituții publice și nu achită niciun fel de contribuții la bugetul de stat. Mai mult, o parte dintre aceștia dețin în același timp și permis de conducere auto și circulă pe drumurile publice.”, au mai declarat procurorii DNA.

Fostul șef al Serviciului de Evidență din cadrul DGASPC, Laszlo Andras Lihor-Laza a mai fost trimis în judecată într-un alt dosar pentru fapte similare, fiind condamnat la 5 ani și 4 luni de închisoare.

Editor : Ș.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu