Premierul Florin Cîțu spune că vaccinul împotriva COVID-19 va rămâne gratuit în această perioadă și că nu există nicio discuție în Guvern pentru a schimba acest lucru. El l-a contrazis astfel pe președintele PNL, Ludovic Orban, care a spus luni că statul va mai suporta costurile imunizării doar o perioadă, urmând ca în viitor cetățenii să plătească pentru a se proteja de virusul Sars-Cov-2.
„În România vaccinul este gratuit, nu a existat nicio discuție în Guvern, și va rămâne gratuit în următoarea perioadă”, a spus Cîțu într-o declarație de presă.
„Din contră, deja avem comenzi pentru a continua campania de vaccinare și în toamnă, dar și anul viitor, pentru că nu știm exact cum va evolua pandemia”, a adăugat el.
Pe de altă parte, întrebat dacă românii vor ajunge să plătească pentru vaccinul anti-COVID, Orban a răspuns: „Într-un viitor oarecare”.
„Și așa noi organizăm vaccinare gratuită, statul român suportă toate costurile vaccinării. E o situație excepțională, mai facem asta o perioadă de timp, până ajungem la un nivel de imunizare de grup. Dar, până la urmă, se va merge pe mecanismul, de exemplu, de la vaccinarea pe gripă, unde numai persoanele vulnerabile sunt vaccinate gratuit, celelalte categorii vor trebui să se vaccineze că e răspunderea lor. E vorba de sănătatea fiecăruia”, a mai spus Orban.
Cîțu a mai spus că vaccinul trebuie adus mai aproape de oameni.
„Avem rezultate bune dacă ne uităm la zonele urbane, dar în zona rurală rezultatele nu sunt aşa de bune", a spus premierul, care a cerut autorităţilor locale să se implicate astfel încât vaccinul împotriva COVID-19 să fie disponibil tuturor românilor.
„Am cerut prefecților să facem un efort suplimentar pentru a accelera campania de vaccinare. Vreau să ne asigurăm că românii sunt vaccinați în număr cât mai mare. Este important să continuăm ceea ce a mers bine, respectiv organizarea de maratoane de vaccinare în orașe și municipii. De asemenea, trebuie să aducem vaccinul mai aproape de oameni, mai ales în zonele rurale”, a mai spus Cîțu.
El a arătat că există diferențe mari între rata de vaccinare din județele României.
„Județele din sudul României și cele din nord-est trebuie să facă mai mult. Am insistat să deschidem cât mai multe centre de vaccinare în aeroporturi și în punctele de frontieră, mai ales centre cu vaccin Johnson&Johnson, pentru românii care intră sau pleacă din țară și optează să se vaccineze cu o doză. Și venim cu mai multe soluții, mai ales pentru mediul rural”, a spus el.
„La fel, trebuie o implicare mai mare a medicilor de familie. Sunt județe în care nu este suficient personal pentru a vaccina. Pentru comunitățile mici, persoanele care au credibilitate în comunitatea locală trebuie să susțină cât mai mult campania de vaccinare, pentru a convinge cetățenii să se vaccineze. Este nevoie de implicarea tuturor pentru a învinge pandemia”, a adăugat el.
Editor : Monica Bonea