Firea: PNL e de vină pentru situația de la RADET

Data actualizării: Data publicării:
gabriela firea
Foto: Inquam Photos/ George Călin

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a dat vina pe PNL pentru situația actuală în care se află RADET și a dezmințit, într-un comunicat de presă, datele potrivit cărora această situație se datorează Primăriei Bucureștiului din ultimii 12 ani.

„„PNL uită să spună că ani de zile s-a aflat la cârma RADET, iar acum preferă calea ușoară de a arăta cu degetul spre oricine altcineva decât propria incompetență”, a spus Firea, într-un comunicat transmis Digi24.ro.

„Din punct de vedere financiar, pierderile RADET au scăzut cu 81% în mandatul meu de primar general”, a adăugat Gabriela Firea. „Dacă în anul 2015, se înregistra o pierdere de aproximativ 430 de milioane de lei, în anul 2017, valoarea acestora a fost de 160 de milioane de lei, iar în 2018, pierderile s-au situat la nivelul cifrei de 79 de milioane de lei. Este o scădere evidentă, pe care nu o poate contesta nimeni”, a spus primarul Capitalei.

Gabriela Firea a spus că, în perioada 2009-2016, atribuțiile și coordonarea tuturor activităților ce țin de RADET au fost delegate viceprimarilor PNL, iar cei aflați, în aceeași perioadă, la conducerea companiei, au fost, de asemenea, susținuți de liberali.

„Jumătate din datoria pe care RADET o înregistrează față de ELCEN (200 de milioane la începutul lunii octombrie), o reprezintă facturi la zi, care vor fi plătite în termenul de scadență. Concret, există un decalaj de 10 zile între data facturării ELCEN către RADET și datat facturării RADET către populație, generat de faptul că RADET trebuie să citească peste 36.000 de contoare. Așadar, RADET a fost ani la rând în situația de a nu putea colecta de la clienți sumele necesare pnetru plata la timp a facturilor, din acest decalaj rezultând o acumulare istorică de penalități”, se mai arată în comunicat.

Firea acuză și ELCEN, care „profită de poziția dominantă”, în scandalul RADET

În opinia lui Firea, acumularea „istorică” de penalități nu ține de buna funcționare a RADET ci de contractul „dezavantajos” încheiat de această regie cu ELCEN, „cât și de situația reală din punct de vedere tehnic”.

„Practic, ELCEN profită de poziția dominantă și nu este dispus să fluidizeze circuitul economic, astfel încât RADET să nu mai înregistreze datorii și pe cale de consecință, să nu mai plătească penalități create artificial”, a spus Firea.

Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu a avertizat, la preluarea mandatului, că Regia Autonomă de Distribuţie şi Transport al Energiei Termice (RADET) ar putea intra în faliment, iar Primăria Capitalei trebuie să fie pregătită pentru această situaţie.

Într-o intervenție la Digi24, ministrul Virgil Popescu a spus că este „nevoie de mai mulți bani pentru reabilitarea conductelor”.

Primarul general, Gabriela Firea a spus că a făcut „demersuri la Ministerul Energiei pentru reglarea acestei situații generatoare de penalități artificiale, demersuri care au rămas fără răspuns”.

Primăria a reabilitat 180 din 3.000 de kilometri de conductă RADET: „Foarte mult comparativ cu cât s-a reabilitat anterior”

În prezent, sistemul de termoficare din Capitală trece printr-o reală criză financiară și tehnică.

„În sistemul de termoficare nu s-a mai investit la modul serios de 50-60 de ani, iar în actuala administrație RADET a reușit să reabiliteze 180 de km de conductă, ceea ce reprezintă foarte mult comparativ cu cât s-a reabilitat anterior, când nu mai pleca subventia de la Primăria Municipiului Bucureşti către RADET, iar banii erau folosiţi pentru alte scopuri, în loc să fie investiți în sistemul de termoficare”, a declarat Firea.

Rețeaua de termoficare a Capitalei are peste 3.000 de kilometri.

Iarna trecută, Primăria a tăiat din investițiile planificate pentru anul 2019 4,1 milioane de lei care erau prevăzuți inițial pentru continuarea modernizării şi reabilitării sistemului de termoficare. În mijlocul iernii de anul trecut, zeci de mii de bucureşteni din Sectoarele 2 şi 3 au tremurat de frig în case.

Tot anul trecut, s-au înregistrat circa 3.500 de avarii la rețeaua RADET și pierderi de 2.000 tone pe oră prin găurile din țevile de transport și distribuție a energiei termice.

În prezent, la nivelul Capitalei, sunt 1,3 milioane de bucureșteni, care locuiesc în peste 560 de mii de apartamente racordate la RADET.

Editor web: Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri