Încă se mai stă pe marginea drumului, chiar dacă autostopul pe bani a fost interzis prin lege. Oamenii spun că este cel mai ieftin mijloc de transport, iar de multe ori şi cel mai confortabil. În microbuze ar trebui să stea în picioare şi ar coborî doar în staţii. Poliţiştii spun că e greu să lupte cu fenomenul pentru că, la un control, pasagerii trec drept prieteni sau rude ale şoferilor.
Ieşirile din Bucureşti sunt adevărate staţii-pirat pentru cei care vor să găsească un mijloc de transport ieftin. De multe ori şoferii nu ţin cont de sumă când iau oameni la autostop. Bani să fie.
- Ia zi, boss.
- Aici după astea, după astea dacă mă puteţi lăsa... E perfect, e perfect.
- Auzi aici, e bine aici?
- Chiar la poartă, nu?
- Aproape nu chiar, dar foarte aproape. Cât vă dau?
- 5 lei.
- 5 lei?
Oamenii spun că de multe ori autobuzele sau microbuzele sunt foarte aglomerate şi trebuie să stea în picioare. În plus, maşinile de ocazie îi lasă la uşa casei.
- La ia-mă nene cât daţi, cam cât e?
- Cât e biletul pe jumate, 15 lei.
- Toată lume foloseşte metoda ia-mă nene, nu sunt singurul sau...
60 de şoferi au fost prinşi de oamenii legii numai în acest an.
„A fost suspendat dreptul de utilizare a unui vehicul pe drumurile publice în 60 de cazuri. Acest lucru înseamnă că acei conducători auto nu aveau autorizaţiile necesare de a efectua transport de persoane”, declară Ovidiu Munteanu, purtătorul de cuvânt al Brigăzii Rutiere Bucureşti.
În realitate, cei care iau oameni la autostop sunt mult mai mulţi, spun poliţiştii. Sunt greu însă de depistat pentru că la razii pasagerii se dau drept rude sau prieteni ai şoferului.
„Am luat bătrâni, am luat copii, mame cu copii. Nu asta a fost intenţia acum că au ieşit din maşină şi au aruncat pe bord, ce să fac”, spune un șofer.
Nu e drum în România pe marginea căruia să nu fie autostopiști care aşteaptă.
De la Timişoara la Arad şoferii iau în medie 14 lei, iar de la Botoşani la Dorohoi pasagerii plătesc cam 6 lei. O cursă clandestină Deva la Alba-Iulia costă în jur de 12 lei.