Vopisrea în roz a unei părţi a soclului Casei Cesianu, monument de arhitectura din Calea Victoriei Nr 174, a fost făcută de unul din paznicii clădirii, „din exces de zel”, se precizează într-un punct de vedere transmis de arhitectul Dan Cătălinescu. Acesta a transmis că intenţia societăţii care a devenit proprietara imobilului este de a-l restaura şi de a repune în valoare întreg ansamblul.
Două clădiri monument istoric din Capitală au fost vopsite ilegal, iar cei care au comis actul de vandalism riscă acum sancţiuni, spun reprezentanții Primăriei Capitalei. Coloanele Palatului Rosenthal au fost vopsite marți în alb, iar azi revopsite în gri. De asemenea, clădirea fostului Casino Victoria a fost văruită în roz.
Primăria Capitalei precizează că orice intervenţie asupra clădirilor monument istoric se poate realiza numai cu autorizaţie de construire emisă de Muncipalitate şi aviz de la Ministerul Culturii.
„Regretăm vopsirea în roz a unei părţi a soclului clădirii "Casă Cesianu" (fost cazinou) din Calea Victoriei 174.
Această operaţiune a fost realizată din exces de zel de unul din paznicii clădirii care speriat de vizitele repetate ale inspectorilor de teren ai Primăriei a crezut că ne va face o plăcută surpriză prin acţiunea sa.
Noi am răspuns Primăriei la notificarea acesteia încă din dată de 30.03.2017””, potrivit surse citate.
„Societatea noastră (Victoriei 174 Business Development - n.r.) a devenit proprietara imobilului şi a terenului învecinat din vara anului trecut. Intenţia societăţii noastre în ceea ce priveşte "Casă Cesianu" este de a restaura imobilul şi a repune în valoare întreg ansamblul.
Pentru această societatea noastră a organizat un concurs de arhitectură la care au participat unii din arhitecţii de valoare ai Bucureştiului.
În acest moment biroul de arhitectură desemnat defăşoară activităţile de proiectare în vederea obţinerii autorizaţiilor necesare.
Pentru a evita continuarea degradării clădirii s-a introdus o cerere de "Intervenţie în Urgenţă" pe lângă Ministerul Culturii care a fost examinată şi aprobată în cursul săptămânii trecute. Avizul este în curs de redactare.
Vor fi continuate demersurile pentru obţinerea celorlalte avize care să ne permită începerea lucrărilor de protejare a clădirii existente până la finalizarea proiectului şi obţinerea Autorizaţiei de Construire.
Pentru a asigura protecţia pietonilor şi un aspect estetic convenabil pe durata lucrărilor se doreşte şi instalarea în jurul clădirii, pe schelă prevăzută pentru intervenţii, a unui banner de protecţie cu imaginile faţadelor cladiriilor existente (similar cu cel existent pe o parte a ansamblului). Imediat ce această lucrare va fi autorizată se va trece la execuţia ei eliminanduse astfel impresia de clădire abandonată cât şi inerventiile ROZ şi acele graffiti menţionate de primărie”, se mai arată în punctul de vedere transmis.