„Dreptul la liberă exprimare și dreptul publicului la liberă și corectă informare sunt puse în pericol de abuzurile statului, de sacrificarea misiunii publice a jurnalismului pe altarul intereselor patronale și, respectiv, de pierderea reperelor profesionale în rândul breslei”, se arată într-un comunicat de presă transmis astăzi.
Conform concluziilor raportului FreeEx privind libertatea presei în anul 2012, raport care va fi lansat în data de 8 mai, libertatea presei în România continuă să fie amenințată de abuzurile autorităților, instrumentalizarea instituțiilor de media de către patronat cu scopul de a își promova propriile interesele economice, politice sau de altă natură în dauna interesului public și degradarea accelerată a statutului jurnalistului, care este prins între presiunea audienței și interesele de altă natură ale patronatului, se precizează în comunicatul semnat de Răzvan Martin, coordonatorul programului FreeEx.
Potrivit reprezentantanților organizației, „în aceste condiții, produsul jurnalistic de calitate și care servește interesul public este tot mai greu de găsit în piața de media, adeseori găsindu-și refugiu în platforme independente în spațiul online”.
„ActiveWatch face un apel la solidaritate a breslei în jurul unor drepturi și obligații profesionale. Considerăm că actualul context impune mai mult decât oricând coagularea comunității jurnaliștilor în jurul unor principii profesionale. Solidaritatea este cel mai puternic instrument de protejare a drepturilor jurnaliștilor în fața presiunilor patronale sau a abuzurilor statului, dar și de recâștigare a prestigiului social al profesiei prin asumarea și impunerea unor norme etice și profesionale”, conchide Răzvan Martin.
Statistici alarmante: 88 de jurnalişti morţi în 2012
Cifrele, date publicităţii astăzi, de ziua libertăţii presei, arată că nu mai puţin de 88 de oameni de presă şi-au pierdut viaţa anul trecut. Cei mai mulţi dintre ei, în Orientul Apropiat şi Africa de Nord. Numai în Siria, numărul victimelor atacurilor a fost de 30.
Jurnaliştii au fost supuşi presiunilor politice în înteaga lume. Peste 800 au fost trimişi în detenţie, în timp ce aproape 2000 au fost ameninţaţi şi agresaţi fizic. Criza economică a fost un alt inamic al presei, după cum o arată statisticile.
De la începutul crizei, 12.300 de oameni din presă au intrat în rândurile şomerilor doar în Europa Occidentală. Concedierile nu au putut fi împiedicate de protestele care, uneori, au paralizat redacţii întregi.