Zeci de primari candidează pentru un loc în parlament
Anul viitor nu va fi unul de pauză electorală. Peste 25 de primari de comune şi oraşe vor să acceadă în politica de la nivel naţional.
Borşa - Maramureş, comuna Reviga din Ialomiţa, staţiunea Borsec din Harghita, comuna Daia - Giurgiu, comuna Pechea din Galaţi, comuna Vâlcelele din Călăraşi, localitatea Balta Albă din Buzău ar putea organiza alegeri dacă primarii vor ajunge în Parlament.
La fel, locuitorii din trei comune din judeţele Vrancea, Timiş şi Satu Mare ar putea fi chemaţi să-şi aleagă din nou edilii.
Cei mai mulţi primari de comună care candidează pentru un loc de senator sau deputat sunt din judeţele Mureş, Arad şi Bihor.
Şi aleşi locali cu notorietate, cum ar fi primarul din Slatina, Darius Vâlcov, sau preşedintele Consiliului judeţean Teleorman, Liviu Dragnea, vor să ajungă în Parlament. Explicaţia pentru "exodul" aleşilor locali către centru nu ţine doar de ambiţiile politice ale fiecăruia.
Candidaţi de conivenţă
„În cazul primarilor care vor candida la alegerile parlamentare , de cele mai multe ori vorbim despre o improvizaţie locală. Este vorba despre colegii în care partidele nu au şanse foarte mari şi atunci primarii sunt candidaţi de conivenţă care pot obţine un rezultat bun folosind forţa lor locală”, este opinia preşedintelui Asociaţiei ProDemocraţia, Cristian Pârvulescu.
Legea electorală obligă partidele să lupte pentru fiecare vot care poate aduce, la redistribuire, mandate în parlament. De aceea, este important ca partidele să-şi pună candidaţi în toate colegiile, indiferent de şansele lor.
Spre exemplu, primarul comunei Brădeşti din judeţul Harghita candidează pentru un loc de parlamentar în Vâlcea, cel al comunei Sărmăşag din Sălaj vrea să fie senator în judeţul Constanţa, iar edilul din Pericei, Sălaj, senator de Slatina. Dacă vor câştiga, edilii au la dispoziţie 30 de zile să se decidă dacă rămân la primărie sau dacă merg la Bucureşti.
Lucrurile se complică şi dacă vreunul dintre aleşii locali a câştigat un loc în parlament, dar vrea, totuşi, să rămână primar. În acest caz se vor organiza alegeri parţiale în colegiul respectiv.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News