Ghiţă Manea este viticultor de zeci de ani. Cei 14 ari de viţă-de-vie din soiul Seibel sau zaibăr oltenesc, pe care i-a moştenit de la părinţi, sunt afectaţi grav de secetă şi de îngheţul din primăvară. Dacă în alţi ani avea o producţie de două tone la hectar, acum abia dacă va mai scoate un sac de struguri.
Ghiţă Manea, agricultor: Când am venit cu aracii aici, definitiv uscată, parcă o luase cu arzătorul de porci, nu a fost frunză.
Reporter: Mai faceţi vreun litru de zaibăr anul acesta?
Ghiţă Manea, agricultor: Nu, nu am de unde
Aceeaşi problemă o au şi alţi cultivatori de viţă de vie din Băileşti, care spun că preţul zaibărului va creşte la toamnă.
„La ora actuală, e de la 7 lei la 8 lei, se poate să ajungă până se culeg viile şi la 10 lei.”
Ion Pârvulescu, specialist agricultură: „Producţia de zaibăr este ca şi inexistentă. În acest an e nesemnificativă. Aceste situaţii s-au mai confruntat în zonă prin anii 1951.”
În aceste condiţii, oamenii au cerut autorităţilor să fie despăgubţiţi.
Irinel Muşuroi, viceprimar Băileşti: „Peste 460 de persoane, însumând o suprafaţă de aproximativ 81 de hectare dintre care 40 au fost numai cu zaibăr. Noi am înaintat cererile spre instituţiile abilitate ale statului.”
Ovidiu Obleagă, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Agricole Dolj: „La nivelul judeţului Dolj au fost raportate 650 de hectare de culturi de viţă-de-vie afectate.”
Cornel Stroescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor din Mehedinți: „Au fost zone unde efectiv a fost arsă via în totalitate. Şi-a revenit după aceea, dar producţia de anul acesta va fi mult diminuată.”
Veşti bune vin din Moldova, unde producţia de struguri este deocamdată bună. Vremea din următoarea lună este decisivă, însă, pentru calitatea vinului.
Valeriu Cotea, oenolog: „Este o producţie bună, spre foarte bună, cel puţin la fel de bună ca în anii trecuţi. Şi cantitativ, cel puţin la fel de bună, iar calitativ, până la ora asta pentru că suntem la începutul lunii august, via se prezintă foarte bine.
Postolache Soare, consilier principal Direcţia Agricolă Vrancea: „Producţiile cred că vor fi în jur de 7-8 tone la hectar, sperăm să fie şi calitatea vinului mai bună, pentru că aşa este în anii de secetă, deci nu avem probleme cu plantaţiile viticole.”
În judeţul Vrancea sunt peste 25 de mii de hectare cu vie. Reprezentanţii Direcţiei Agricole spun că producţia va fi afectată în procent de maxim 15-20%.