Adrian Năstase cere ISC oprirea procedurii şi se angajează să plătească Inspectoratului suma de 3,3 milioane de lei - reprezentând prejudiciul în acest dosar – fără a se înainta procedura de executare silită care ar fi urmat să înceapă în practică după ce Judecătoria Sectorului 1 ar fi motivat decizia de vinerea trecută.
În urmă cu o săptămână,Judecătoria Sectorului 1 a admis cererea Inspectoratului de Stat din Construcții, care a solicitat executarea silită a fostului premier Adrian Năstase, pentru a-și recupera un prejudiciu în dosarul „Trofeul calității”. Decizia justiției este una definitivă, dar există căi prin care se poate cere suspendarea executării silite.
Citiţi şi
Fostul premier Adrian Năstase va fi executat silit pentru recuperarea a 1,4 milioane de euro
Ca urmare a acestei decizii de încuviințare aexecutării silite, Adrian Năstase ar putea pierde casa din Zambaccian şi ferma de la Cornu. În plus, conturile fostului premier ar putea fi blocate. Mai întâi, averea fostului premier va fi evaluată, pe baza declarațiilor de avere, a conturilor din bănci etc.
Aflat deja la închisoare, condamnat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, Năstase are de dat Inspectoratului de Stat în Construcţii peste 3 milioane de lei.
În acest dosar, Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, dar foarte probabil elva ieși din închisoareîn câteva săptămâni.
Avocat: Este vorba doar de respect faţă de o hotărâre judecătorească
Avocatul Lucian Bolcaş a declarat la Digi24 că, strict juridic, Adrian Năstase a făcut o ofertă reală de executare a obligaţiilor faţă de ISC, îninate de aprimi o somaţie de executare.
Potrivit apărătorului fostului premier, un asemenea demers nu este o condiţie a eliberării condiţionate, ci „o dovadă a unui respect faţă de o hotărâre judecătorească, mai ales în situaţia în care Adrian Năstase nu a recunoscut şi nu recunoaşte săvârşirea unei asemenea fapte”.