Barack Obama a anunţat, în timpul vizitei pe care o face în Polonia, că a cerut Congresului american să suplimenteze cheltuielile destinate apărării cu un miliard de dolari.
„Astăzi vă anunţ o nouă iniţiativă menită să sporească securitatea aliaţilor noştri din Europa. Cu sprijinul Congresului, Statelor Unite vor detaşa mai multă tehnică militară în Europa, vom creşte numărul manevrelor militare comune pentru a spori pregătirea forţelor noastre. Vom creşte numărul personalului american din bazele terestre şi aeriene care se rotesc în statele aliate din Europa Centrală şi de Est. Vom accelera colaborarea noastră cu state prietene precum Ucraina, Republica Moldova şi Georgia”, a declarat liderul de la Casa Albă.
Vladimir Socor a apreciat că anunțul lui Barack Obama nu va speria Rusia. „În niciun caz nu o sperie, dar Kremlinul va specula instalarea unor unități americane suplimentare în Europa Centrală și de Răsărit pentru a comunica poporului Rusiei mesajul cum că NATO sau SUA ar avea intenții ostile față de Rusia”, a spus analistul Fundației Jamestown.
„Acest tip de mesaj servește Kremlinului pentru a consolida baza sa de politică internă. Prejudecata potrivit căreia Occidentul ar fi un adversar al Rusiei este adânc înrădăcinată în populația Rusiei, este efectul îndoctrinării încă din perioada sovietică, dar continuată în perioada președintelui Putin”, a adăugat Vladimir Socor.
Analistul a explicat că există „un contract social” între Kremlin și populația rusă. „Din acest contract social face parte satisfacerea orgoliului unei mari părți a populației de mare putere, la egalitate cu Occidentul. Din acest motiv, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei se bucură de susținerea marii majorități a populației Rusiei. Ratingul domnului Putin a crescut până dincolo de 80%. Face parte și aceasta din contracul social încheiat între Kremlin și populația de rând a Rusiei”, a precizat Vladimir Socor.
Ucraina, o nouă Transnistrie
Vladimir Socor a vorbit și despre planurile Rusiei în Ucraina, acolo unde a trimis trupe paramilitare.
„Rusia deține o parte a controlului numai în două dintre cele 25 de unități administrativ-teritoriale ale Ucrainei, numite regiuni, în regiunile Lugansk și Donețk, denumite colectiv Donbas, baza industrială a Ucrainei. Acolo Rusia are trupe militare”, a spus Vladimir Socor.
„Deocamdată, forțele paramilitare rusești controlează o rețea de puncte pe teritoriul regiunilor Lugansk și Donețk. Scopul lor este să interconecteze această rețea de puncte, să creeze o bază teritorială compactă, de genul Transnistriei, de pe care noua conducere autoproclamată sau instalată de Rusia pe acest teritoriu să negocieze, în vederea federalizării sau confederalizării, cu guvernul central din Kiev”, a adăugat analistul.
„Ei doresc o nouă Transnistrie. Deosebirea este că, în timp ce Rusia are trupe convenționale în Transnistria, ea are trupe paramilitare în Donețk și Luganks”, a precizat Vladimir Socor.