Visa Waiver. România reia discuțiile cu SUA, printr-un grup de lucru

Data publicării:
pasapoarte 20mfax-47124

La 31 ianuarie 2013 a avut loc, în organizarea Ambasadei SUA la Bucureşti, prima reuniune a Grupului de lucru româno-american pe probleme consulare, inclusiv problematica vizelor. La reuniune, co-prezidată de Consulul General al SUA la Bucureşti, respectiv de şeful Oficiului pentru Relaţiile cu SUA şi Canada din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, au participat reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiţiei şi Serviciului Român de Informaţii, precum şi oficiali ai Ambasadei SUA, informează comunicatul MAE.

Lansarea activităţii grupului de lucru reflectă continuarea, de o manieră dinamică, a procesului de operaţionalizare a„Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România şi Statele Unite”,pornind de la rezultatele pozitive ale primei reuniuni aTask-Force-uluipentru implementarea„Declaraţiei Comune”, desfăşurată la 31 octombrie 2012, subliniază textul.

Unul dintre principalele obiective ale acestei prime reuniuni l-a reprezentat evaluarea stadiului îndeplinirii, de către România, a criteriilor de acces în programul Visa Waiver, în vederea convenirii principalelor direcţii de acţiune, pe acest subiect, pentru activitateaviitoare a grupului de lucru.

A fost salutată, în acest context, scăderea semnificativă a ratei de refuz a vizelorpe parcursul anului fiscal recent încheiat (de la 22,4% în 2011 la 17% în 2012), ceea ce reprezintă o premisă încurajatoare pentru eforturile care urmează a fi întreprinse, în continuare, în comun, pentru facilitarea includerii României în program, potrivit comunicatului.

Ce spune Ambasada SUA

La rândul său, Ambasada SUA precizează într-un comunicat că grupul de lucru a discutat despre modalităţi de a extinde şi consolida dimensiunile relaţiei româno-americane ce privesc aplicarea legii, extrădarea, trecerea frontierei, călătoriile şi regimul vizelor. Membrii Grupului de lucru vor avea întâlniri trimestriale, următoarea fiind programată pentru luna aprilie 2013, anunță Ambasada SUA.

Administrația Obama vrea modificarea criteriilor de intrare în Visa Waiver

Anul trecut, administrația Obama a propus Congresului un proiect de lege pentru modificarea criteriilor de admitere în Visa Waiver. Potrivit acestui proiect, România ar fi avut mai multe șase să fie inclusă în Visa Waiver, pentru că s-ar fi ținut cont de rata românilor care au primit viză, dar au rămas în SUA și după expirarea ei. Această rată este simțitor mai mică.

Proiectul era încă în dezbatere spre sfârșitul legislaturii Congresului.

Întrebatla Digi24, înultimul interviu acordat presei româneînainte de încheierea mandatului în țara noastră, dacăVisa Waiver mai este în cărți, fostul ambasadorMark Gitensteindeclara jurnalistului Emil Hurezeanu: „Cred că s-ar putea întâmpla lucruri în viitorul Congres. Sper să se întâmple. Nu în acest Congres, pentru că acum încearcă să rezolve problema bugetului. Dar, după această perioadă, în viitorul Congres se poate discuta. Sper să se discute. Eu, în calitatea mea de cetăţean, intenţionez să mă implic în această problemă şi voi încerca să ajut, să-i conving pe membrii Congresului că e o idee bună”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cine a fabricat Pagerele bombă: Ancheta implică Ungaria în traseul dispozitivelor...
Digi FM
Anunțul făcut de Kate Middleton. Acum o săptămână terminase chimioterapia
Pro FM
Roxana Nemeș, în costum de baie roz, de Barbie, la piscina de acasă. Și-a creat o adevărată oază de relaxare...
Film Now
Fiul lui Christopher Reeve, orfan de ambii părinți în mai puțin de 2 ani. Cine a avut grijă de adolescentul...
Adevarul
Dunărea a ieșit din matcă la Budapesta. Hidroelectrica: Porțile de Fier pot prelua viitura
Newsweek
Care șoferi iau amendă de 1.000 lei pe loc dacă nu se odihnesc suficient înainte să urce la volan ?
Digi FM
Shakira a părăsit brusc scena unui club din Miami, după ce a observat că un fan o filma sub rochie
Digi World
Descoperirea uluitoare care l-a lăsat pe un bărbat cu gura căscată. Ce a găsit în pereții unei case
Digi Animal World
Primul animal rezultat dintre un câine și o vulpe. Oamenii de știință au fost fascinați de trăsăturile...
Film Now
Eric Roberts îi cere scuze public surorii sale, Julia Roberts. Dezvăluiri tulburătoare despre viața lui...
UTV
Cheloo (Parazitii): De la scena la afaceri profitabile – cum a transformat succesul muzical in milioane de lei