Utilajele de erbicidat prezentate la târg monitorizează constant viteza de deplasare şi reglează doza de erbicid. Astfel, nu există riscul ca unele plante să primească prea mult erbicid şi să fie otrăvite. Fermierii care au admirat maşinile spun că ar fi foarte utile, dar nu şi le permit, având în vedere că una costă peste 20.000 de euro.
Alexandru Pol, fermier: „Se eliberează prea multă substanţă din asta pe unele plante. Câteodată da, să spunem că da. Ar fi bine să fie mai performantă, dar nu prea avem bani.”
Conf. Ovidiu Ranta, specialist fitosanitar: „Niciodată la o maşină dotată cu echipamente fitosanitare nu o să se poată vedea cu ochiul liber corecta dozare şi distribuire a acestor substanţe.”
De anul viitor, însă, România trebuie să supună mașinile de erbicidat unor ample controale după standardele europene, lucru stabilit la aderare.
Ştefan Şipoş, inginer proiectant maşină erbicidat: „Majoritatea maşinilor vechi nu se încadrează în normativele europene. Va fi foarte foarte greu să aduci o mașină veche la standardele impuse.”
Conf. Ovidiu Ranta, specialist fitosanitar: „Acest sistem de distribuţie poate să facă concentraţii foarte mari de soluţie în produsele pe care le regăsim până la urmă pe masa tuturor.”
De la târg nu au lipsit tractoarele, la fel, mult prea scumpe pentru buzunarul fermierului român. Mai accesibile ca preț sunt tractoarele românești, cu 40% mai ieftine decât cele din import.
Vilmoş Gabor, fermier: „Vă permiteţi să vă cumpăraţi ce vă doriţi? Din păcate nu, la preţurile actuale nu ne putem hazarda. Şi cum faceţi? Calitate mai inferioară, pot să zic.”
Diana Bogdan, reprezentant firmă producătoare de tractoare: „Sunt mai mici, accesibile, sigur că da, și în perioada asta până la sfârșitul lunii mai avem și promoție, avem discount 5%.”
Târgul internațional de la Jucu este deschis până duminică, iar la acestă participă peste 300 de expozanți din 16 țări de pe glob.