Locatarii apartamentelor avariate au fost lăsați să intre în bloc pentru a recupera acte, bani și alte obiecte importante. Ei fac acest lucru sub supravegherea strictă a angajaților ISU și nu sunt lăsați să stea în clădire mai mult de 20-30 de minute.
Blocul a fost zguduit de explozie în jurul orei 18.00, îşi amintesc locatarii.
„Au fost clipe de groază, clipe de coșmar. Eram împreună cu invitații, în sufragerie, înainte cu 15 minute de producerea exploziei au sunat la interfon reprezentanții Distrigaz, care au spus că au avut o sesizare, dar nu au menționat din partea cui, că a avut loc o scurgere de gaze, le-am deschis ușa, au intrat pe scară, iar din momentul ăla nu mai știu ce s-a întâmplat”, a povestit pentru Digi24 proprietara unui apartament din blocul în care s-a produs explozia.
Femeia spune că angajații ISU au ajuns imediat la locul exploziei și le-au spus locatarilor să nu intre în panică, deoarece nu se va produce o nouă explozie și nu a avut loc un incendiu. Locatarii de pe scara în care s-a produs deflagrația au fost evacuați, iar cei de la celelalte scări au ieșit singuri în stradă.
„A trecut suflul pe la mine prin birou, am avut o ușă deschisă și la următoarea, care era din sticlă, a spart-o și am găsit fereastra spartă”, spune un alt martor.
Una dintre ipotezele anchetatorilor este accea ca furtunul de la instalația de gaz din apartament să fi fost tăiat.
Distrigaz confirmă că echipele de intervenţie au fost la faţa locului, însă nu au găsit nimic în neregulă.
Compania Distrigaz Sud susţine că a verificat reţeaua de gaze de pe scara blocului la ora 16:39. La doar un sfert de oră după primirea sesizării din partea unui locatar care a simţit miros de gaze.
„În urma investigaţiilor tehnice nu au fost depistate scurgeri de gaze pe casa scării şi nici pe branşamentul blocului sau pe reţeaua de distribuţie din zona înainte de producerea exploziei. În urma primelor cercetări s-a constatat că expozia s-a produs ca urmare a acumulării de gaze pe instalaţia de utilizare a gazelor naturale din interiorul apartamentului nr.2”, se arată într-un comunicat al Distrigaz.
Cu alte cuvinte, vina aparţine locatarilor.
Oamenii au altă versiune: spun că angajaţii Distrigaz au venit cu un sfert de oră înaintea de producerea exploziei.
În urma exploziei, o femeie de 45 de ani a murit. Băiatul ei nu era acasă în momenul în care s-a produs nenorocirea. A venit într-un suflet când a aflat.
Alte şase persoane au fost rănite. Cel mai grav, bărbatul în apartamentul căruia s-a produs explozia. Acum este internat în stare gravă la Spitalul de arşi din Bucureşti.
Pagubele produse sunt foarte mari şi nu toţi locatarii aveau casele asigurate.
Pereţii apartamentului unde a avut loc explozia au fost dizlocaţi în întregime de suflul acesteia. De asemenea, mai multe autoturisme care erau parcate în imediata apropiere a imobilului au fost şi ele distruse.
14 apartamente au fost afectate, iar structura de rezistenţă a imobilului este testată de specialişti. Verificările vor stabili dacă se mai poate sau nu locui în bloc. Procurorii au deschis un dosar penal şi fac cercetări pentru ucidere din culpă şi distrugere.