Ele vor staționa pentru câteva ore. Sunt cele mai puternice arme aeriene ale armatei americane. Zboară cu o viteză supersonică ce nu le permite aparatelor radar să le depisteze, de aceea, pot efectua misiuni de spionaj.
Ele au fost aduse în România într-un exercițiu de imagine și cumva într-o acțiune de intimidare, de răspuns la acțiunile Rusiei din ultimele luni.
Avioanele au venit din Marea Britanie, acolo unde au fost folosite de piloții americani în cadrul unor exerciții.
În iunie anul trecut, președintele Obama spunea că armata americană ar trebui să trimită avioane de tip F-22 Raptor, inclusiv în Europa. Şi zilele acestea, aflat la Berlin, președintele american a repetat că trebuie apărați toți aliații, inclusiv România, și trebuie întărit flancul sudic.
De altfel, armata română a ridicat de patru ori avioane militare, doar anul acesta, deoarece piloţii ruşi s-au apropiat prea mult de spaţiul aerian al României. Declaraţia îi aparţine şefului forţelor aeriene române și a fost făcută luni la baza de la Kogălniceanu, acolo unde au ajuns cele două aeronave F-22 RAPTOR.
„Au existat, mai ales de când suntem vecini aici, cu Crimeea, situaţii în care în apropierea spaţiului aerian naţional au fost fost zboruri ale Federaţiei Ruse care au determinat, din cauza procedurilor aplicabile pentru poliţia aeriană sub comandă NATO, situaţii în care de la această bază sau de la Câmpia Turzii s-au produs. Distanţa de la noi până în Crimeea este de 380 de km, iar dacă un avion rusesc decoleză din Crimeea şi depăşeşte 100 de km faţă de ţărmul Crimeei, el deja devine un zbor ce poate determina îngrijorare la adresa Alianţei”, a explicat Laurian Anastasof.
Anul trecut au fost 100 de situaţii asemănătoare, a mai spus oficialul român.