Autobuzul electric din Cehia poate merge 150 de kilometri până i se descarcă bateria, apoi trebuie să stea şapte ore la încărcat. Pe traseul pe care face probe acum, ajunge la şase curse. Regia de Transport Bucureşti ar vrea să cumpere 100 de autobuze, dar nota de plată ajunge la 50 de milioane de euro şi există o mare problemă.
Ion Dedu, director în Direcţia Transporturi, din Primăria Capitalei: „În momentul de față primăria nu are bani. Ce pot să vă spun este că mai toate fondurile europene, chiar și cele de mediu, susțin astfel de achiziții”.
Autobuzul electric merge zilele acestea pe traseul 104, de la marginea de est a Bucureştiului până în centru: coşmarul oricărui şofer. Maşinile clasice consumă în aceste zone cu 20 la sută mai multă motorină. Motorul care se încarcă la priză ar aduce economii mari, dar este şi mai scump.
Ion Dedu: „Un Mercedes Citaro a costat 215.000 de euro, un astfel de autobuz la capacitate similară se ridică la 450.000 - 500.000 de euro”.
Tudor Şerban, manager al unei companii producătoare de autobuze: „Nu prea are ce să ruginească la el, nu se schimbă uleiul filtrele, curelele, nu se schimbă elementele necesare unui motor clasic, nu are cutie de viteză”.
Regia de Transport Bucureşti va testa luna viitoare alte două autobuze electrice, chinezeşti de data aceasta. Urmează apoi să facă nişte comparaţii şi calcule şi să decidă. Când şi dacă le cumpără.