Dan Turturică: Numeroși oficiali americani și-au exprimat îngrijorarea în trecut asupra impactului corupției asupra capacității partidelor și administrației de a servi binele public. Și cu toate acestea, astăzi, cel mai mare partid din România este condus de un politician condamnat pentru fraudă electorală. În același timp, avem sute de candidaţi, de la toate partidele politice care au fost inculpaţi pentru corupţie şi cu toate acestea participă la alegerile locale. Această situaţie, această realitate reprezintă un pericol pentru Parteneriatul Strategic? S-a aflat ea pe agenda discuțiilor pe care le-ați purtat cu oficialii români?
Antony Blinken: Românii au fost foarte clari în ceea ce îşi doresc. Şi am văzut acest lucru în ultimele luni. Această dorinţă puternică a românilor de a pune capăt corupţiei este un lucru de care, liderii politici din România trebuie să fie conştienţi dacă vor să aibă succes pe viitor. Admirăm ceea ce s-a făcut până acum. În special, activitatea DNA a fost de succes şi devine un model şi pentru alte ţări din regiune care au de-a face cu aceleaşi probleme. Investigațiile, condamnările au avut impact semnificativ.
Dar aceasta este doar o parte din răspuns. Munca dificilă și care necesită timp pentru a determina o schimbarea la nivel administrativ și creșterea transparenței guvernării trebuie să vizeze un mod sistematic de prevenire a corupției. Acțiunile punctuale de indentificare și pedepsire a actelor de corupție nu sunt suficiente. Această temă a revenit constant în toate discuțiile cu liderii politici pe care le-am avut în această vizită iar guvernul este conștient de ea.
În încheiere aș spune că ne dorim ca în orice sistem, fie că este vorba de Statele Unite sau de România, femeile și bărbații care își asumă funcții publice să fie nu doar foarte competenți dar și foarte integri. Aceasta ar fi în beneficiul cetățenilor români, așa cum este și în cel al cetățenilor americani.