Ţinte lovite de la sute de metri depărtare, multă concentrare și lucru în echipă. Așa decurg zilele la Poligonul Babadag din Constanța, unde 600 de militari din opt ţări se antrenează cot la cot în această săptămână.
Timp de trei ore, 600 de militari s-au antrenat fără pauză în Poligonul Babadag. Înarmaţi cu puşti automate M4 şi M16, puşcaşii marini trag în ţinte aflate la 100 de metri depărtare.
„Să ţii pasul cu băieţii e greu uneori, greutăţile cărate sunt mari, dar trecem peste. (Reporter: Este mai greu să tragi?) Aş spune că nu. Multe femei trag mai bine decât bărbaţii!”, a spus Jessie Staldt, pușcaș marin.
Dan Spânu este pușcaș marin american, originar din Chișinău. La 32 de ani, a venit pentru prima dată aproape de casă, în uniforma militară.
„Am fost în Afghanistan în provincia Helmand, în 2012. (Reporter: Cum a fost acolo?) Cald, dar interesant şi am avut prilejul să ajut ceva în ţara aceea, să se îmbunătăţească. Urmează să merg la bunica la Iaşi şi la unchi în Chişinău şi la „bunelu" în Răşcani în Moldova”, a povestit Dan Spânu.
Nici militarii români nu s-au lăsat mai prejos. Au tras cu tunurile de calibru 25 mm, care acopereau ofensiva trupelor din Moldova și Bulgaria.
„Un soldat bun devine doar în condiţii de câmp şi vă spunem că sunt nişte condiţii pentru noi de antrenament foarte bune!”, a spus Radu Popa, comandantul trupelor moldovene.
„Este foarte folositor pentru armata bulgară să combinăm toate abilităţile partenerilor din coaliţie”, a adăugat Anghel Stefanov, comandantul trupelor bulgare.
Platinum Lynx a reunit militari din regiune tocmai pentru a crește cooperarea forțelor armate din zonă.
„Integrarea dintre ţările membre NATO şi ţările partenere să se facă tot mai strâns, spre, de ce nu, o pacificare a zonei atât de încercată din zona Mării Negre”, a explicat Paul Moglan, locţiitorul comandantului Brigăzii 9 Mecanizate „Mărăşeşti”.
Cei 600 de militari se vor antrena încă două săptămâni la Babadag.