Imediat după duşul rece al alegerilor alegeri prezidenţiale, Victor Ponta anunţa că social-democraţii care au probleme cu legea nu vor mai fi protejaţi de Parlament.
„Vom vota pentru respingerea definitivă a legii amnistiei şi graţierii şi pentru încuviinţarea cererilor procurorilor. Este un prim mesaj că am înţeles ce ne-a transmis electoratul”, spunea Victor Ponta, la acea vreme.
Trei săptămâni mai târziu, unul dintre baronii locali cu probleme în Justiţie - fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău Cristian Bâgiu - a fost propus pentru excludere din PSD. Victor Ponta anunţa schimbarea la faţă a partidului prin înlăturarea celor care încalcă legea.
„Toleranţa noastră faţă de fapte de corupţie trebuie să fie zero. Şi atitudinile şi acţiunile noastre”, mai spunea atunci premierul.
Printr-un amendament aplicat statutului PSD chiar de Victor Ponta, cei inculpaţi în dosare de corupţie îşi pierd şi funcţiile de partid şi pe cele din Guvern.
„Este vorba despre o anumită responsabilitate politică. Pentru fapte de corupţie trebuie să faci un pas înapoi dintr-o funcţie importantă”, afirma el.
Discursul lui Victor Ponta s-a schimbat pe măsură ce problemele penale ale celor din partidul lui au crescut. A criticat procurorii pentru că nu au trimis în instanţă dosarul lui Dan Şova, ci au vrut să îl aresteze. „Să spui „nu vreau să te trimit în judecată în faţa judecătorilor, vreau să te arestez", cred că este doar un gest politic”, considera primul ministru.
Victor Ponta a criticat şi condamnarea lui Liviu Dragnea în Dosarul Referendumului. „Este o decizie simbolică, de condamnare din punct de vedere juridic a unei acţiuni politice - suspendarea preşedintelui Băsescu şi referendumul”, a spus Ponta.
Înainte de a fi chemat la DNA, premierul se plângea într-un interviu că magistraţii au mult prea multă putere. Celor care i-au cerut demisia după ce a fost pus sub acuzare le-a explicat că nu renunţă pentru că nu acceptă ca un procuror să fie deasupra Parlamentului.