Precizarea șefului Guvernului pune capăt unei dezbateri aprinse pe marginea unui proiect de ordonanță de urgență care figurează pe agenda de lucru a executivului încă din 6 noiembrie.
După valul de critici venite din partea Consiliului Național al Audiovizualului, a ONG-urilor, a firmelor de cablu şi de publicitate, Guvernul a anunțat încă de ieri că actul normativ nu mai este de actualitate.
Victor Ponta a venit cu apoi cu o explicație tranșantă.
„CNA e organizat conform unor practici europene. Nu modificăm nimic decât în măsura în care se modifică la nivel european”, a declarat Victor Ponta.
CNA salută decizia Guvernului de a renunța la un proiect care ar intra în contradicție cu normele europene.
„Mă bucur că semnalele noastre au fost ascultate și proiectul nu mai apare pe ordinea de zi a Guvernului”, a declarat Răzvan Popescu, președintele Consiliului.
„Adică legea audiovizualului, când a fost adoptată s-a bazat pe cerințele Uniunii Europene, pe care România şi le-a asumat. Asta înseamnă practic o situaţie de infrigment”, a spus și Alexandu Jucan, membru CNA.
Proiectul avea și parte agreată de Consiliu
Președintele CNA susține că proiectul de ordonanță avea și o parte agreată de Consiliu.
„Un lucru bun mi se pare aceea prevedere care spune ca în momentul în care ești numit în CNA trebuie să ai cel puțin 5 ani de experiență în audiovizual. Și asta va duce în timp la o depolitizare prin profesionalizare”, a spus acesta.
Un alt membru CNA susține că legea avea nu doar vicii de fond ci și de formă.
„Este foarte important că cei care doresc să facă această modificare a legii să-și dea seama că este vorba de o lege organică și conform Constitutiei. O lege organică nu poate fi modificată printr-o ordonanță a Guvernului.
Cea mai constestată prevedere a proiectului guvernamental era cea care dădea posibilitatea revocării membrilor Consiliului ori de câte ori raportul de activitate a acestei instituții ar fi fost respins de Parlament.