Actualizare 17:30: Ajuns la București, premierul Victor Ponta a fost huiduit în Gara de Nord de aproximativ 30-40 de tineri care l-au aşteptat la ieşirea de pe peron, informează Mediafax.
Unul dintre tineri a afişat o pancartă albă pe care nu era scris nimic. În momentul în care tinerii au început să huiduie, Ponta i-a salutat cu mâna.
„De ce te-a trimis?” i s-a adresat Ponta unui tânăr din grup.
„Dar eu nu i-am aranjat nimic lui Băsescu azi la Constanţa. Nu trebuia să-mi aranjeze ei aici”, a continuat liderul PSD.
Premierul Victor Ponta a ajuns la Craiova însoţit de Liviu Dragnea şi Dan Şova.
„Am promis în urmă cu o lună că vin şi facem primul drum cu un tren electric românesc, un tren care arată mai bine ca orice tren din Germania, Franţa sau America şi sunt absolut convins că de la Craiova vor pleca foarte multe trenuri moderne. Am văzut că facem şi locomotive, după 24 de ani, se fac trenuri de care suntem mândri şi eu o sa fiu mândru să merg cu trenul făcut la Craiova, la Softronic, în toată Europa", a afirmat Ponta, citat de Mediafax.
Întrebat de jurnalişti de ce trenul atinge o viteză mică, el a răspus că din cauza şinelor de cale ferată, ci nu din cauza trenului: „Este aşa din cauza şinei, nu din cauza trenului, de-aia l-am, adus pe domnul Şova, să facă şi şina, pentru că tren avem”.
Premierul va merge cu trenul Hyperion până la Bucureşti.
Potrivit Poliţiei Române, 64 de poliţişti de la transporturi sunt prezenţi atât pe traseul Craiova - Bucureşti, parcurs de trenul Hyperion, cât şi în staţiile CFR Craiova, Caracal, Roşiorii de Vede şi Bucureşti, unde trenul staţionează.
„Poliţiştii sunt pregătiţi să intervină şi să ia măsurile legale faţă de persoanele care, prin comportamentul sau activităţile pe care le desfăşoară, afectează climatul de siguranţă publică”, arată Poliţia Română, într-un comunicat de presă.
Trenul Hyperion este primul tren electric fabricat în România de către compania Softronic Craiova, investiţia depăşind cinci milioane de euro.
Este compus din patru vagoane, având o capacitate de transport de 188 de locuri, iar datorită sistemului său de alimentare bi-sistem garnitura poate fi folosită și în alte țări.
Hyperion, prima ramă electrică din România, cu podea joasă şi tracţiune asincronă produsă de industria românească de profil, poate fi construită în două variante de viteză maximă, de 160 km pe oră, respectiv 200 km pe oră.
Compania Softronic, deţinută de patru persoane fizice - Ionel Ghiţă (30% din capital), Ion Gârniţă (26%), Augustin Popescu (26%) şi Oana-Adriana Miulescu (16%) -, a fost înfiinţată în 1991 la Craiova şi a încheiat anul 2012 cu afaceri de 68,6 milioane lei, potrivit datelor raportate la Ministerul de Finanţe.