„Vom finaliza în cadrul Guvernului proiectul privind restituirea proprietăţilor. Luni îl voi prezenta conducerii USL pentru că abordarea pe care o doresc este angajarea răspunderii Guvernului”, a declarat Victor Ponta la sediul USL.
„Voi merge în fața Parlamentului și voi angaja răspunderea Guvernului pentru soluționarea acestei probleme care, după anul 2005, a necesitat o soluționare, în condițiile în care avem mii de cauze pe rolul Curții Europene a Dreptului Omului și în condițiile în care trebuie reglementat modul de acordare și perioada de acordare a despăgubirilor”, a spus premierul.
Ponta: Legea 247/2005 a fost angajată de către o alianță PNL-PDL
Întrebat fiind de ce își va asuma răspunderea în legătură cu legea despăgubirilor, Victor Ponta a afirmat că legea 247/2005 a fost angajată de către o alianță PNL-PDL.
„Legea din 2005 a fost angajată de către o alianță PNL-PDL. Am fost cu toții la guvenare în acești ani. Dacă cei de la PDL nu sunt de acord cu soluția, să vină să spună că au ei opt miliarde de euro pe care să îi dea mâine înapoi. Legea a fost promovată de doamna Macovei. Dacă ei consideră că a fost o lege rea, să vină să spună. Dacă consideră că a fost o lege bună, să vină să ne susțină să o aplicăm”, a mai afirmat Ponta.
Ponta: Cine nu mai este ministru sau șef de instituție, să elibereze locuința în 30 de zile
Totodată, premierul Victor Ponta a afirmat că Guvernul va încerca, în luna martie, să reglementeze statutul imobilelor aflate în proprietatea RA-APPS.
„Trebuie să reglementăm clar regimul juridic al celor care au dreptul să ocupe locuințe de protocol.Am propus să se reducă la miniștri și la șefi de instituții, funcții echivalente gradului de ministru”, a declarat luni premierul Victor Ponta.
Acesta a afirmat că a fost stabilită perioada de timp în care o persoană are dreptul să beneficieze de aceste locuințe.
„Trebuie să stabilim perioada de timp în care o persoană are dreptul să beneficieze de aceste locuințe. La 30 de zile după ce nu mai ocupă acea funcție are obligația să elibereze imobilul”, a mai spus Ponta.
Uniunea Social Liberală are 357 de parlamentari, reprezentând 60,71% din Parlament.
Citiți și:
Guvernul îşi va angaja răspunderea, până în aprilie, pentru restituirea proprietăţilor
Discuţiile pe restituiri, declanşate de un dosar pentru un imobil din Dorobanţi
Deficienţe privind practica unitară, durata soluţionării cererilor şi lipsa garanţiilor
Discuţiile privind despăgubirile în materia imobilelor naţionalizate sunt accelerate de termenul impus prin hotărârea pilot a CEDO din 12 octombrie 2010, pornind de la o speţă în care statul român a fost reclamat în legătură cu revendicarea unui imobil.
CEDO a făcut o analiză a legislaţiei din România în materia proprietăţii şi a constatat o serie de deficienţe privind practica unitară, durata soluţionării cererilor şi lipsa garanţiilor.
Potrivit unui calcul parțial al Guvernului, au fost înregistrate mai mult de 2 milioane de cereri întemeiate pe aceste legi, cuantumul estimat pentru a finanţa toate despăgubirile prevăzute de ele ridicându-se la 21 miliarde de euro.
Curtea a constatat că Legea nr. 247/2005 privind reforma în justiţie şi proprietatea, care este în continuare în vigoare, deşi stabileşte ca prioritate restituirea în natură atunci când e posibilă, nu stabileşte nici termenele, nici ordinea în care Comisia centrală trebuie să soluţioneze dosarele.
Prin urmare, CEDO a recomandat ca statul român să ajusteze legislaţia naţională şi să stabilească o justă procedură pentru despăgubirea foştilor proprietari, astfel încât problema sistemică fundamentală referitoare la remedierea deficienţăelor din domeniul proprietăţii să fie soluţionată la nivel naţional într-un termen cât mai scurt.