„Anul trecut am avut 30% scădere a agriculturii din cauza secetei, ştiţi foarte bine. Anul ăsta o să ne revenim, slavă domnului, dar dacă lăsăm o problemă de credibilitate să ne reprezinte e mai rău”, a atras atenţia şeful Executivului.
El le-a cerut ministrului Agriculturii şi celui de Externe să comunice autorităţilor europene că România colaborează pentru elucidarea acestui subiect, iar dacă vor fi descoperite nereguli, ele „nu vor fi ascunse sub preş”.
„E foarte important, şi rog Ministerul de Externe, toţi care aveţi ocazia, să transmitem peste tot pe plan european în primul rând că vrem şi colaborăm cu toate autorităţile europene şi ale celorlalte state că, dacă găsim ceva ilegal în România, nu ascundem sub preş şi sancţionăm foarte dur. Dar dacă nu e nimic ilegal în România, nu rămânem noi vinovaţii de serviciu în Europa.”
Pe aceeaşi temă:
Doi procesatori din Anglia şi Ţara Galilor au furnizat carne de cal etichetată drept vită. Toate abatoarele vor fi controlate
Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti: „Trebuie să stabilim faptele, şi nu să speculăm. Nu trebuie să tragem concluziile”
Aflat la Sibiu, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti face apel la prudenţă în această chestiune.„Trebuie să stabilim faptele. În acest moment este o îngrijorare importantă în Marea Britanie, fiindcă oamenii au cumpărat ceva care nu a fost carne de vită şi trebuie să stabilim faptele, şi nu să speculăm. Nu trebuie să tragem concluziile”, a spus Martin Harris.
Întrebat cum comentează faptul că a fost descoperită carne de cal ambalată drept carne de vită chiar în unităţi de procesare din Marea Britanie, ambasadorul a precizat că şi autorităţile britanice fac investigaţii amănunţite. „E evident că sunt investigaţii în Marea Britanie. Noi am propus împreună cu Comisia Europeană o întâlnire pentru a rezolva această problemă”, a adăugat Harris.
Miercuri, miniştrii agriculturii din Uniunea Europeană discută cu comisarul european pentru siguranţa alimentară despre neregulile din industria cărnii.