Unii au avut nemulțumiri și s-au plâns că nu au fost anunțați de autorități în legătură cu ceea ce urmează să se întâmple.
Dintre cei 18 români decedaţi, nouă sunt din Bucureşti, cinci din judeţul Argeş, doi din Timiş şi câte unul din Ilfov şi Cluj. Pe parcursul nopţii autorităţile urmează să identifice persoanele decedate.
„Avem unele date preliminare trimise de autorităţile din Muntenegru, dar noi vom efectua activitățile din codul de procedură penală și cu subordonarea a doi procurori de la Înalta Curte, procurorii de la IGPR și de la Institutul de Criminalistică vom desfășura activități de identificare”, a explicat chestorul IGPR Viorel Vasile.
După ce va fi încheiată procedura de identificare, sicriile vor putea fi luate de rudele persoanelor decedate pentru înhumare.
Răniții, distribuiți la patru spitale din Capitală
Românii răniţi în tragicul accident din Muntenegru au fost și ei repatriați cu două aeronave ale Ministerului Apărării. Aceastea au fost dotate cu aparatură medicală pentru ca starea de sănătate a victimelor să nu fie afectată. Pe aeroportul din România, zeci de ambulanţe au aşteptat pregătite să transporte răniţii către patru spitale din Capitală, unde vor continua să primească îngrijiri medicale.
La prânz, şase ambulanţe au transportat primele 12 victime spre aeroportul din Podgorica. Primii au fost duşi răniţii care se aflau în cea mai gravă.
Pe aeroportul din Podgorica, îi aşteptau 22 de medici şi asistenţi şi cinci angajaţi ai Ministerului Apărării. Timp de patru ore, aceştia au pregătit răniţii pentru drum. La ora 16.15 aeronava Spartan, un adevărat spital mobil, a decolat. Zborul a durat circa două ore.
Ambulanţele i-au aşteptat la Baza Aeriană 90 pe cei 12 răniţi din primul transport, 11 victime ale accidentului rutier şi o femeie care a suferit un accident de alpinism. În prima aeronavă starea răniţilor a fost supravegheată chiar de Raed Arafat.
„Am împărțit pacientți în două grupe, una într-un avion mai mic, mai modern, Spartan, care este cu presurizare corectă, fiind cu traumatisme toracice, unii intubați și ventilați. Pacientii au ajuns toți în stare bună, chiar dacă ne așteptam ca unii să facă niște probleme pe drum”, a explicat Raed Arafat la sosirea la București.
De la aeroport, victimele au fost transportate de urgenţă spre patru spitale din Capitală şi împărţite după un plan stabilit milimetric, după cum a declarat ministrul Sănătăţii.
„Fiecare are fișa medicală, sunt dosarele medicale de la fiecare pacient. Un om de la SMURD are special această sarcină - o preia și o pune pe targă fiecărui pacient”, a explicat Eugen Nicolăescu.
Aeronava militară Hercule a decolat de pe aeroportul din Podgorica la ora 19:26, cu ceilalţi 18 răniţi români la bord.În jurul orei 21a aterizat pe Baza Aeriană 90. Ambulanţele erau deja pregătite.
Toţi cei 29 de răniţi au fost escortaţi în drumul spre spitale de agenţi ai Poliţiei Rutiere. 11 victime au fost internate la Spitalul Universitar, 10 la Floreasca, cinci la Elias şi patru la Spitalul Bagdasar Arseni.
Doi pacienți sunt într-o stare gravă, sunt intubați și vor merge la Terapie Intensivă, necesitând suport ventilator, a explicat Cătălin Cârstoiu, managerul Spitalului Universitar București. El a atras atenția că orice politraumatism evoluează de la o oră la alta, iar tratamentul se schimbă ca atare.
Odată cu repatrierea victimelor, Ministerul Sănătăţii face apel la solidaritatea românilor și îi invită să doneze sânge.
Citiți și: Victimele accidentului din Muntenegru au fost aduse acasă
Emoții pe DN1
Un accident grav, petrecut la intrarea în Bucureşti, a dat mari emoţii echipelor care urmau să transporte răniţii din Muntenegru la spitalele din Capitală. Circulaţia a fost aproape blocată, cu o jumătate de oră înainte de aterizarea primului avion militar.
Accidentul a fost provocat de un şofer de autocar, care a lovit o maşină din faţa lui şi a aruncat-o pe celălalt sens. O femeie de 35 de ani a fost rănită, dar acum este în afara oricărui pericol. Circulaţia a fost deblocată la timp, iar ambulanţele cu răniţii din Muntenegru au putut trece.