Foto: Mediafax
Curtea Constituţională a respins, joi, cu majoritate de voturi, sesizarea preşedintelui Traian Băsescu în cazul legii referendumului, care prevede reducerea cvorumului de participare la 30%.
Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a precizat că noua formă a legii referendumului va putea fi aplicată peste un an.
Premierul Victor Ponta a afirmat la un post de televiziune că, odată cu alegerile prezidenţiale de anul viitor, poate fi organizat şi referendumul pentru revizuirea Constituţiei, în primul sau al doilea tur de scrutin, deoarece termenul de un an poate fi respectat.
El a mai spus că, dacă preşedintele Traian Băsescu va refuza să promulge această lege, actul de promulgare va fi semnat de către preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului.
„Astăzi este 14 noiembrie, deci, în mod normal, în maxim 10 zile, chiar dacă abuzează din nou preşedintele şi o ţine 10 zile, ar fi 24. Dacă nu o promulgă, au voie să o promulge cei doi preşedinţi ai Camerelor. De altfel, s-a mai întâmplat acest lucru, pentru că preşedintele şi-a mai încălcat obligaţia. S-a întâmplat în 2007, 2008, ca preşedintele să refuze să îşi exercite atribuţiile şi, atunci, cei doi preşedinţi publică în Monitorul Oficial cu semnătura lor. Există precedente în acest sens, tot cu Traian Băsescu, care refuză practic să respecte decizia Curţii Constituţionale. E 24, deci asta înseamnă că la anul, pe 24, putem să facem referendum. E foarte strâns calendarul, dar putem să o facem”, a spus Victor Ponta, citat de Mediafax.
Conform Constituției, legile sunt promulgate de președinte. Nu există o astfel de prevedere legată de președinții celor două camere ale Parlamentului.
Președintele Senatului în perioada 2007-2008, la care se referă premierul Victor Ponta, a fost Nicolae Văcăroiu. Acesta a promulgat mai multe legi în mai 2007, în perioada în care a fost președinte interimar, după prima suspendare a lui Traian Băsescu.