V. Ponta: Cât timp există în mod clar o majoritate împotriva proiectului Roșia Montană, nu mai are rost să pierdem mult timp

Data publicării:
ponta victor RESIZE-AFP Mediafax Foto-THIERRY CHARLIER-2


Actualizare 18.10. Parlamentarii PNL s-au strâns în ședință, este prezent și Crin Antonescu. Se va stabili cum se va vota pe tema proiectului Roșia Montană. 

Actualizare 16.50. Vasile Blaga a luat cuvântul în Parlament. „Este o situație paradoxală, teatru al absurdului, Sunteți 70% în Parlament susținători ai actualului Guvern. Acest Guvern ne-a transmis un proiect de lege fără zece avize, ba mai mult. Nu cred că undeva în lume ați auzit ce am auzit noi azi. Că Ministerul Mediului, ca specialist, așteaptă poziția politică a noastră pentru a da avizul. Ministrul apelor a zis la fel”, a declarat el.

„Ce susțineți de fapt? Șefii voști de partide nu susțin proiectul de lege. Ce mai discutăm în Parlament? Vreți să sancționați indirect propriul Guvern? Că asta faceți. Dumneavoastră, prin respingerea proiectului de lege, vă sancționați. Unde ați auzit ca un premier să trimită către noi un proiect de lege pe care nu îl susține?”, a mai spus Vasile Blaga.

Actualizare 15.50. Vicepreședintele Senatului, Cristian Dumitrescu, a anunțat că proiectul privind Roșia Montană a intrat în procedură de urgență în Parlament, iar până pe data de 11 septembrie trebuie elaborate avizele de la celelalte comisii, pentru ca pe 17 septembrie să fie gata raportul celor două comisii avizatoare – comisia economică și comisia de administrație.   

Ședința a fost dorită, în mod special, de către președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, care a anunțat încă de vineri că va convoca birourile permanente reunite pentru înființarea unei comisii speciale care să discute proiectul privind exploatarea minieră de la Roșia Montană.

Valeriu Zgonea spunea că această comisie ar urma să aibă rolul de a evita situații ca aceea în care Senatul practic să profite de cele 60 de zile pe care le are la dispoziție să nu dezbată legea privind Roșia Montană, ea să die adoptată tacit și să rămână Camera Deputaților cea decizională.

Premierul Victor Ponta a declarat că, din moment ce liderii politici s-au pronunțat împotriva proiectului, nu mai avea rost să se înființeze această comisie.

„Vreau să mă asigur că domnul președinte al Senatului, Crin Antonescu, pune rapid pe ordinea de zi a Senatului proiectul de lege, se respinge, și la fel va fi și la Camera Deputaților”, a spus Victor Ponta.

„Cât timp există în mod clar o majoritate împotriva proiectului, nu mai are rost să pierdem foarte mult timp”, a adăugat premierul.

„Poate ar fi fost bine să existe o dezbatere mai lungă, dar dacă s-a luat decizia, s-a luat decizia”, a spus Victor Ponta.

El a precizat că, cel mai probabil, proiectul va intra într-o dezbatere în Senat, unde va fi respins, iar același lucru se va întâmpla și la Camera Deputaților.

Victor Ponta a mai declarat astăzi că nu l-a supărat anunțul lui Crin Antonescu, privind exploatarea de la Roșia Montană.

Traian Băsesescu a susținut proiectul în 2009 pentru că avea alegeri prezidențiale, Crin Antonescu nu îl susține acum pentru că are alegeri prezidențiale”, a mai spus premierul.

„Noi am crezut că era necesar să avem o comisie parlamentară care îi cheme și pe cei care erau pro și pe cei caqre erau contra, să discute cu proiectul de lege pe masă. Între timp, liderii politici a două dintre cele mai mari grupuri politice din Parlament, domnul Antonescu și domnul Blaga, au spus înainte să se facă dezbaterea în comisie că ei sunt contra”, a explicat premierul.

Victor Ponta a mai spus că, dincolo de îngrijorările legitime, inclusiv ce se întâmplă cu cianura, existau și avantajele proiectului – locuri de muncă și investiții.

El a mai arătat că a dorit ca nu Guvernul, ci Parlamentul să ia o decizie asupra proiectului minier, deoarece compania canadiană ar fi cerut despăgubiri.

„Nu am vrut eu să dau o decizie și să pierdem procesul și să cautăm bani de la guvern”, a spus el.

Premierul a adăugat că, din moment ce proiectul nu se mai face, „în mod sigur vor cere despăgubiri. Cât vor cere și ce se va întâmpla, nu știu să vă spun”.

Întrebat din ce bani vor fi plătite aceste despăgubiri, Victor Ponta a răspuns: „Probabil că o să plătim toți și cred că e corect să spunem că la un moment dat o să plătim toți. Banii publici sunt tot de la cetățeni”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce consumi când mănânci pufuleți. Nimeni nu s-ar fi gândit la asta! Dragoș Pătraru: ”Ei conțin, de fapt...
Digi FM
Văduva lui Silviu Prigoană, primele declarații legate de copiii Adrianei Bahmuțeanu: Sunt foarte afectați. Nu...
Pro FM
Imagini rare cu fetița de 9 ani a Christinei Aguilera. Artista a postat poze cu cei doi copii ai ei, iar fiul...
Film Now
Paul Mescal, despre „Gladiator II”, abia lansat în cinematografe: „Simt presiunea că acest film trebuie să...
Adevarul
Rușii au anunțat că au lovit un tanc britanic Challenger 2 folosit de ucraineni în zona Kursk
Newsweek
Ministrul Muncii anunță creștere de pensie spectaculoasă pentru unii pensionari. La ce să fie atenți
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
medic studiaza analizele
Telemedicină cu scandal. Șase aparate de radiologie de ultimă generație zac nefolosite în spitalele din...
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
TRAILER. Cameron Diaz e neînfricată în „Back in Action”. Actrița, din nou într-un film, după o pauză de mai...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului