El a explicat că rolul gazoductului Iași-Ungheni este, în primul rând, unul strategic: „Important e că din producția noastră se va putea acoperi în câșiva ani consumul României și Moldovei, iar pentru dânșii (pentru Moldova – n.r.), de la anul, orice negociere – când poți să iei din două locuri gazul – e o negociere mai bună. Când iei dintr-un singur loc, aia e impunere”, a subliniat Victor Ponta.
În prezent, Republica Moldova depinde exclusiv de importul de gaze din Rusia.
Victor Ponta a precizat că deocamdată România nu-și poate asigura consumul intern doar din sursele proprii convenționale, dar va putea face aceasta în câțiva ani cu ajutorul exploatării resurselor offshore și a gazelor de șist. „Până atunci vom încerca să sprijinim Moldova să aibă două variante. În rest, sunt prețuri reglementate pe piața europeană, contractele bilaterale le știți foarte bine...Dacă nu avem conducta, vorbim degeaba”, a subliniat Victor Ponta.
Conducta de gaz Iaşi-Ungheni va avea o lungime totală de 43 de kilometri, iar construcția va dura 17 luni. Bugetul total al proiectului este de peste 26 de milioane de euro, din care șapte milioane de euro de la Uniunea Europeană, restul vor fi suportați de la buget.