Cu sau fără UDMR este dilema Uniunii Social Liberale în legătură cu formarea guvernului.
„Dacă vorbim de guvernare, (ideea) creează reținere, nu e agreată în PNL. Dar există deschiderea ca între USL și UDMR să fie raporturi deschise și unde e nevoie, să existe discuții pe orice subiect”, a declarat copreședintele liberal al USL, Crin Antonescu.
Pe de altă parte, Victor Ponta a explicat motivele pentru care USL trebuie să negocieze cu UDMR: „Nu avem nevoie de voturle UDMR pentru învestirea guvernului, dar am nevoie să arăt că noua majoritatea e una care nu va asupri minoritățile naționale”.
Discuţiile vor începe zilele următoare, iar din partea PSD vor negocia Victor Ponta, Liviu Drangea şi Gheorghe Nichita.
Cine sunt candidații pentru posturi ministeriale?
Pe de alt parte, partidele din USL şi-au făcut deja propriile liste cu miniştrii pe care îi propun. Printre aceştia figurează Relu Fenechiu - la Transporturi, Liviu Dragnea - la Administraţie, Mona Pivniceru - la Justiţie şi Varujan Vosganian - la Economie.
„Când am vorbit de Fenechiu și Vosganian am vorbit de nume pe care eu doresc să le propun”, a declarat liderul liberal Crin Antonescu.
Mulţi dintre actualii miniştri au şanse să îşi păstreze portoliile, alţii sunt nesiguri. În orice caz, vicepremierul Florin Georgescu nu va mai face parte din viitorul guvern, ci se va întoarce la Banca Națională. Mandatul său a fost limitat încă de la început.
Radu Stroe, ministrul Administraţiei, întrebat dacă vrea să rămână pe acest portofoliu a spus că nu neapărat și nu neapărat în Guvern. „Nu neapărat”, a subliniat ministrul, „atenție la nuanțe”, le-a spus el jurnaliștilor.
Între liberali şi social-democraţi s-ar putea face o rocadă de portofolii. PSD ar urma să cedeze liberalilor Ministerul de Finanţe, în schimbul Apărării, care ar putea fi condus de liderul UNPR, Gabriel Oprea.
Pentru portofoliul Finanţelor, liberalii îl susţin pe actualul ministru al Economiei, Daniel Chiţoiu.
Victor Ponta a precizat că va propune un Guvern cu 22 de membri. Organizarea va fi cât mai apropiată de cea a Comisei Europene, care cuprinde 18 portofolii. În prezent, Cabinetul Ponta are 16 ministere, plus patru miniştri delegaţi.