USL A CÂȘTIGAT ALEGERILE. Presa internațională: Există temerea unui conflict la vârful puterii
Financial Times scrie că victoria USL la alegerile parlamentare lansează o perioadă dificilă de coabitare cu președintele de centru-dreapta, Traian Băsescu. Cotidianul financiar britanic mai spune că proporția obținută de USL în Parlament – de peste 60% din mandate – face aproape imposibil ca președintele să nu-l nominalizeze ca premier pe Victor Ponta, chiar dacă Traian Băsescu a sugerat că s-ar putea să încerce numirea altei persoane.
Pe de altă parte, amploarea victoriei USL ar putea reduce șansele unei incertitudini politice pe termen scurt care ar rezulta din încercarea lui Băsescu de a numi un alt premier.
„Financial Times” mai notează că unii analiști au speculat că guvernul, acum sprijinit de un mandat popular puternic, ar putea în câteva luni să încerce din nou să-l îndepărteze pe președinte, chiar dacă Victor Ponta a negat că are astfel de intenții.
FT, care reamintește contextul politic și economic ce au făcut posibilă victoria categorică a USL, reține și declarația lui Ponta, potrivit căreia a propus negocieri UDMR.
Wall Street Journal scrie, la rândul său, că disputele dintre liderii României amenință dezvoltarea economică a „tinerei democrații din Europa de Est”. Menționând exit-pollurile care acordă o victorie clară pentru coaliția premierului, „Wall Street Journal„ scrie că este posibil ca președintele Traian Băsescu să nu-l numească pe Victor Ponta în fruntea viitorului guvern, ceea ce foarte probabil va genera o nouă rundă de instabilitate. Publicația reamintește de referendumul de astă-vară câștigat de președinte la limită, după un neobișnuit sprijin primit din partea Washingtonului și Bruxelles-ului, și scrie că după acest episod, neîncrederea dintre Băsescu și Ponta rămâne adâncă.
Disputele dintre cele două părți au distras atenția de la eforturile de a accelera refacerea economică a țării, mai scrie WSJ.
BBC menționează victoria USL indicată de exit-polluri, reamintind, la rândul său, că Ponta și Băsescu sunt într-o luptă pentru putere de când liderul PSD a venit la putere, în aprilie, ca urmare a căderii guvernului de centru-dreapta. Cei doi și-au disputat controlul televiziunii de stat și al Institutului Cultural Român și au încercat să facă o nouă lege electorală, potrivit BBC. Deciziile politice au fost ocazional paralizate. BBC amintește că înainte de alegeri Băsescu a spus că Ponta este mitoman și a sugerat că s-ar putea să nu-l mai numească prim-ministru.
România, al doilea cel mai sărac membru UE, sub monitorizare specială din cauza corupției, încearcă să negocieze un nou împrumut de la FMI, notează BBC.
Cotidianul britanic The Independent scrie că există temerea unui conflict la vârful puterii în urma alegerilor de duminică. Președintele și premierul vor să scape unul de celălalt, scrie publicația, care se îndoiește că urnele vor aduce stabilitatea pentru o țară măcinată de luptă politică.
Ziarul, deținut din 2010 de magnatul rus Alexander Lebedev, reține declarația lui Traian Băsescu care l-a acuzat pe Victor Ponta că reprezintă interesele rusești, iar scrutinul de duminică l-a definit ca o alegere între SUA și UE, pe de o parte, și Rusia, pe de altă parte.
Noua legislație în domeniul audiovizualului pe care a promovat-o guvernul lui Ponta în preajma alegerilor a alarmat Bruxelles-ul, dar în realitate, Europa este exasperată de ambii politicieni, ale căror dispute par să fie mai mult personale decât legate de politici, scrie „The Independent”.
Cotidianul spune că a fost un an politic tulbure pentru România, unde fostul premierul Adrian Năstase a fost găsit vinovat de corupție și a încercat să se sinucidă când poliția a venit să-l ducă la închisoare.
Publicația reține și rata relativ mică de participare la vot, pe care o pune pe seama condițiilor meteorologice, dar și pe seama dezamăgirii generale a electoratului față de politică, după o lungă perioadă de dispute.
Băsescu se va confrunta acum cu o dilemă. Analiștii spun că s-ar putea să aleagă din rândul USL o figură mai puțin contondentă. Următoarele alegeri prezidențiale sunt în 2014, iar cele două forțe s-ar putea să aibă în față o perioadă lungă de coabitare, conchide „The Independent”.
Deutche Welle scrie despre victoria confortabilă obținută de alianța lui Victor Ponta, care, susține USL, poate garanta stabilitatea și pacea. Postul de radio menționează și scorul obținut, potrivit exit-pollurilor, de partidul lui Dan Diaconescu, ale cărui politici se bazează pe populism. DW comentează că lupta pentru putere a încetinit negocierile cu FMI pentru un nou împrumut.
Ce spun marile agenții de presă
Marile agenţii de presă comentează şi ele pe larg rezultatul alegerilor parlamentare din ţara noastră. Jurnaliştii străini vorbesc despre o victorie detaşată a coaliţiei de centru-stânga, aflată la guvernare, în detrimentul alianţei apropiate preşedintelui Traian Băsescu. Presa străină nu uită să amintească însă de conflictul dintre preşedinte şi premier.
Agenţia Reuters subliniază riscurile amânării instalării unui viitor guvern și spune că alegerile pot reaprinde certurile politice. „Orice prelungire a perioadei de învestire a unei noi administrații va slăbi piețele și va ridica semne de întrebare despre cum va reuși această țară să obțină un nou acord cu Fondul Monetar Internațional, odată ce actualul acord expiră la începutul lui 2013”, scrie Reuters.
France Presse spune că victoria USL este o lovitură severă pentru Traian Băsescu și reproduce citate din discursurile liderilor USL.
Agenția scrie că reconfirmarea lui Ponta în postul de premier nu este asigurată, pentru că depinde de Traian Băsescu, însă, în opinia unor analiști, acesta ar fi un abuz de putere ce riscă să-l aducă pe președinte în fața unei noi tentative de demitere.
Președintele nu a reacționat duminică, iar luni va fi la Oslo, pentru a asista la ceremonia de acordare a premiului Nobel pentru UE, notează AFP.
O nouă criză politică ar fi ultimul lucru de care ar avea nevoie România, avertizează investitorii și analiștii economici, scrie agenția franceză de presă.
Associated Press afirmă că victoria clară a USL ar putea inflama rivalitatea personală dintre principalii doi lideri ai țării, aducând și mai mult blocaj politic.
Mulți români s-au săturat de lupta de putere dintre Ponta și Băsescu, mai ales că țara rămâne una dintre cele mai sărace și mai corupte din UE. Dincolo de încercarea eșuată de a-l demite pe Băsescu, țara a avut trei prim-miniștri și trei guverne în acest an. UE și SUA au criticat guvernul pentru nerespectarea statului de drept sau a regulilor constituționale în timpul încercării de demitere a președintelui, reamintește Associated Press. Agenția notează că OSCE a monitorizat votul de duminică din România.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News