Asemănător cu testele pentru alcool, spirometrul spune exact care este capacitatea lor. Cu alte cuvinte, cât de sănătoşi sunt.
Medicul pneumolog Maria Dede a spus că spirometric, foarte multe persoane care nu știau că au probleme respiratorii au constatat că le au.
Studiile au arătat că în România există cel puţin un milion de cazuri de bronho-pneumonie obstructivă cronică, o afecţiune gravă a plămânilor. Dar vizitele la medic sunt foarte rare. Simptomele bolii, cum ar fi tusea cronică sau senzaţia de lipsă bruscă de aer, sunt puse pe seama altor probleme.
De aceea, medicii recomandă o astfel de analiză tuturor persoanelor care au peste 40 ani, fumează sau au fost expuşi la fumul de ţigară sau la noxe provenite din poluare industrială.
„Este o afecțiune din ce în ce mai întâlnită, deoarece fumează tot mai multă lume. Începe de la vârste fragede și nu e de neglijat. Dacă înainte, pe locul întâi erau bolile cardiovasculare, estimările actuale arată că în timp afecțiunile respiratorii o să ajungă în prim plan”, a explicat Maria Dede.
Această boală afectează peste 200 de milioane de oameni din întreaga lume și ucide trei milioane de oameni pe an. În faze avansate, pacienţii depind de aparatele de oxigen pentru a putea respira.