Peter Szijjarto, ministrul Afacerilor Externe din Ungaria: „Dacă vom fi nevoiţi să construim un gard acolo, îl putem ridica de a doua zi”.
Ungaria monitorizează cu atenţie rutele fugarilor şi rămâne extrem de critică la adresa soluţiilor europene pentru combaterea Exodului. Ministrul de Externe de la Budapesta a ironizat misiunea europeană de patrulare în apele Mării Egee, evident depăşită de situaţie. În ciuda celor 15 ambarcaţiuni şi 300 de ofiţeri detaşaţi de trei săptămâni pentru a împiedica călătoriile clandestine dinspre Turcia spre Grecia, statisticile arată că în acea perioadă au traversat apele peste 31.000 de refugiaţi.
Peter Szijjarto, ministrul Afacerilor Externe din Ungaria: „Dacă n-ar fi fost o tragedie, m-ar fi pufnit râsul la auzul soluţiei propuse de oficialii europeni - sute de ofiţeri Frontex. Grecia are mii de kilometri de frontiere maritime, are nevoie de mii, zeci de mii”.
Multe voci spun că spaţiul Schengen, cea mai preţioasă realizare a Uniunii Europene, este în comă şi nu are multe şanse de recuperare dacă nu sunt găsite soluţii urgente pentru reducerea Exodului.
Donald Tusk, preşedintele Consiliului European: „Consiliul European din martie va fi ultimul moment în care vom putea vedea dacă strategia noastră funcţionează. Dacă nu, atunci vom avea de înfruntat consecinţe grave, precum colapsul spaţiului Schengen”.
Prea puţin se mai vorbeşte, însă, despre soarta celor care fug de război şi persecuţii. Organizaţia pentru drepturile omului Human Rights Watch acuză din nou Bulgaria de rele tratamente aplicate refugiaţilor. Într-un nou raport bazat pe zeci de mărturii se vorbeşte despre poliţişti de frontieră care bat imigranţi, le confiscă abuziv bunurile şi îi expulzează în Turcia.