Unanimitate la CCR: Mandatul lui Mircea Diaconu a încetat din iunie
Actualizare 12.37.Judecătorii CCR au admis sesizarea președintelui CSM.CCR a admis că există un conflict de natură constituțională între puterea judecătorească, pe de o parte, și Legislativ, pe de cealaltă parte, generată de refuzul Senatului de a lua act de încetarea de drept a mandatului de parlamentar al lui Mircea Diaconu.
Curtea a constatat că senatorului i-a încetat mandatul încă din momentul pronunțării hotărârii definitive și irevocabile de către completul instanței supreme, în luna iunie a acestui an, care a decis că acesta este incompatibil. Abia în luna septembrie Senatul a luat în discuție revocarea mandatului, măsură asupra căreia au votat în majoritate negativ.
„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimiate de voturi, Constată existența unui conflict juridic de natură constituțională dintre autoritatea judecătorească, reprezentată de Înalta Curte de Casație şi Justiție, şi autoritatea legiuitoare, reprezentată de Senatul României, conflict declanşat prin refuzul Senatului României de a lua act de încetarea de drept a calității de senator a domnului Mircea Diaconu, prin rămânerea definitivă şi irevocabilă a hotărârii judecătoreşti prin care se constată starea de incompatibilitate a acestuia”, se arată în comunicatul CCR.
Horia Georgescu: Decizia trebuie aplicată de urgență
Președintele ANI, Horia Georgescu, a declarat că decizia de azi arată că lucrurile sunt foarte clare și trebuie puse în aplicare.
„Și în cazul Alistar s-a ajuns tot la Curtea Constituțională. E regretabil că atunci când ANI dă hotărâri care ajung definitive în instanță se ajunge din nou la CCR. Înseamnă că nu avem un stat în care toate instituțiile își respectă rolul și locul. Nu vorbim de persoane, ci de decizii ale instațelor, care trebuie respectate”, a spus Horia Georgescu.
Potrivit acestuia, Senatul trebuie să se întâlnească de urgență și să îi revoce mandatul lui Mircea Diaconu.
Greblă: E de preferat ca Diaconu să demisioneze din calitatea de senator
Toni Greblă, membru al Biroului Permanent al Senatului, a declarat la Digi24 că decizia Curții Constituționale este foarte clară, dar, din păcate „vine după mulți ani în care practica judecătorească a oscilat în această materie și mai ales vine după un vot în plen care este urmarea concesiei PDL că Plenul este suveran să hotărască orice”.
„Cred că va constitui practica în materia votului în Parlamentul României pentru că deciziile CCR sunt general valabile și obligatorii”, a spus Greblă.
„Am stăruit și am sugerat colegului meu, Mircea Diaconu, ca să finalizeze toată această procedură - cea mai bună soluție și soluța de preferat ar fi demisia dumnealui din calitatea de senator”, a adăugat Toni Greblă.
Alina Gorghiu: Până la o hotărâre a Senatului, mandatul lui Mircea Diaconu nu este revocat
Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Alina Gorghiu a declarat, miercuri, că în cazul senatorului PNL Mircea Diaconu încetarea mandatului va avea loc în momentul în care plenul Senatului va constata acest lucru printr-o hotărâre, până în acel moment liberalul menţinându-şi funcţia, arată Mediafax.
Gorghiu a fost întrebată cum vede hotărârea Curţii Constituţionale privitoare la încetarea mandatului senatorului Mircea Diaconu.
Ea a precizat că nu cunoaşte conţinutul deciziei CC, însă, din punct de vedere regulamentar, mandatul acestuia încetează în urma constatării acestui lucru în plenul Senatului.
„Ca procedură, independent de cazul Diaconu, vă informez că de finalul unui mandat se ia act în plenul Camerei respective, indiferent că este Camera Deputaţilor, că este Senatul. Deci va trebui să existe o hotărâre a Senatului în cazul unui senator sau o hotărâre a Camerei în cazul unui deputat, pentru a constata că mandatul unui parlamentar este revocat (...) Până la o hotărâre a Senatului, mandatul domnului senator nu este revocat”, a explicat Gorghiu, citată de Mediafax.
Traseul deciziei
Membrii Curții Constituționale a României (CCR) au inclus pe ordinea de zi a ședinței de azi sesizarea președintelui CSM, judecătoarea Alina Ghica, referitoare la cazul senatorului Mircea Diaconu, pentru care Parlamentul a dat un vot împotriva revocării mandatului, în ciuda unei hotărâri definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție, care l-a declarat incompatibil.
În 31 octombrie, președintele CSM a sesizat Curtea „în vederea soluționării conflictului juridic de natură constituțională dintre autoritatea judecătorească și Parlamentul României (Senat), conflict determinat de votul în cazul d-lui senator Diaconu”.
CSM a sesizat un posibil conflict juridic de natură constituţională
„Astăzi, 31 octombrie 2012, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecător Alina Nicoleta Ghica, în temeiul dispoziţiilor art. 146 lit. e) din Constituţia României, republicată, ale art. 34 şi următoarele din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 24 alin. (3) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, a sesizat Curtea Constituţională în vederea soluţionării conflictului juridic de natură constituţională sesizare CC, constatat în legătură cu refuzul Senatului României de a pune în executare hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin care s-a confirmat, irevocabil, starea de incompatibilitate a domnului Mircea Diaconu, senator PNL”, se arata în comunicatul CSM de la acea dată.
Plenul Senatului a votat, la sfârșitul lunii octombrie, împotriva revocării din funcție a lui Mircea Diaconu. 32 de senatori au votat împotriva revocării, iar 23, pentru. Zece senatori s-au abținut.
Mai mult, ieri, Comisia juridică a Senatului a discutat scrisoarea prin care președintele Traian Băsescu cere rediscutarea cazului senatorului Mircea Diaconu, declarat definitiv incompatibil de Înalta Curte de Casație și Justiție și a decis să nu o retrimită în Plenul camerei superioare a Parlamentului.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News