Poliţiştii galezi au realizat un filmuleț fictiv cu două tinere rănite grav într-un accident de mașină după ce fata de la volan a încercat să răspundă la un sms pentru a le arăta şoferilor cât de periculos poate fi telefonul mobil în timpul condusului.
Un studiu al comisiei europene arată că n-au scăpat de pericol nici cei care folosesc dispozitivele handsfree. Chiar dacă şoferul are mâinile libere, atenţia lui este la discuţie şi nu la drum.
Francezii au mers mai departe şi au făcut teste într-un poligon. Cei de la volan au fost puşi să ocolească obstacolele şi să scrie mesaje sau să vorbească în acelaşi timp la trelefon. Absolut toţi şoferii testaţi au pierdut controlul şi au doborât jaloanele.
De când au apărut telefoanele inteligente, numărul accidentelor rutiere a crescut considerabil la nivel mondial. Fie că pierd vremea pe siteuri de socializare, fie că navighează pe internet, atenţia şoferilor nu mai este la trafic. Mâncatul, vorbitul la telefon sau fumatul la volan sunt printre cele mai rele obiceiuri pe care le au şoferii, spun specialiştii. În România, poliţiştii spun că aproape trei la sută din accidentele grave se produc din astfel de motive.
Anul trecut, poliţiştii au dat aproape 100 de mii de amenzi şoferilor care au folosit telefonul mobil la volan. Statistic, aproape 50 de oameni şi-au pierdut viaţa pentru ca au folosit acest telefon mobil când ar fi trebuit să fie atenţe la ce se întâmplă pe drum.