Plan roşu de intervenţie declanşat în judeţul Gorj în urma unui accident colectiv de muncă. Patru oameni au fost răniţi, după ce o grindă dintr-un pod aflat în reparaţii s-a prăbuşit cu şapte muncitori. Unul dintre ei riscă să rămână fără un picior. Anchetatorii au constatat că n-au fost respectate măsurile de securitate şi sănătate în muncă, aşa că au deschis un dosar penal.
Şapte muncitori se aflau pe pod în momentul în care s-a produs accidentul. Cu toţii au căzut de la o înălţime de la 4 metri. Doi dintre ei au fost prinşi sub o traversă din beton şi răniţi grav.
Câţiva au sărit în gol, când au simţit că le fuge betonul de sub picioare. Deşi răniţi, s-au grăbit să-i ajute pe cei doi colegii prinşi sub grindă, până la sosirea salvatorilor.
„Am auzit ţipând colega şi ne-am ridicat toţi s-o ajutăm. Am ajutat-o cu ce am putut, cu mâinile să săpăm”, povesteşte un muncitor.
Florin Chisim, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj: „Pompierii militari au intervenit pentru extragerea acestora şi acordarea primului ajutor calificat. Femeia a suferit a suferit leziunile cele mai grave, fiind preluată de elicopterul SMURD şi transportată la spital”.
Ana Duma, medic: „Patru victime, din care trei stabile hemodinamic, nu indică probleme, cu contuzii şi traumatisme minore. A patra, cu sindrom de strivire membru inferior drept”.
Miruna Prejbeanu - purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj: „În cauză, se desfăşoară activităţi în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de nerespectare a sănătăţii şi securităţii în muncă”.
Tache Scărlătescu, administratorul firmei de construcţii: „Ei s-au pus ca să armeze o latură din asta şi, fiind mai mulţi înşiraţi pe pod, e posibil să se fi răsturnat cu ei”.
Firma e din Slatina, iar muncitorii sunt din Craiova. Lucrările la pod fac parte, altături de un drum comunal, dintr-un proiect de 1 milion de euro, fonduri europene. Până la finalizare, localnicii nu pot să traverseze râul Amaradia decât fie prin apă, fie pe o punte şubredă, care se clatină şi scârţâie la fiecare pas.