„Când tabăra a fost evacuată, nu am rezistat, am mers să îi văd, la ora prânzului, deoarece ştiam că unii sunt într-o stare de sănătate proastă", povesteşte Christophe Lamarre, care a întâlnit una dintre aceste familii pe trotuar, unde intenţiona să îşi petreacă noaptea, pe nişte cartoane. "Mama avea o formă gravă de poliartrită şi rămânând afară risca să se aleagă cu articulaţiile blocate", a adăugat el, citat de La Voix du Nord.
Medicul a telefonat peste tot, dar fără să găsească vreo soluţie pentru găzduirea acestor persoane. Atunci şi-a amintit de fostul său cabinet medical, unde a lucrat în perioada 2001-2007, în prezent un imobil dezafectat al cărui proprietar este, şi a decis să găzduiască acolo această familie de şase persoane. Apoi a urmat o altă familie, care are un copil în vârstă de cinci ani tetraplegic, Pavel, ce urma să se întoarcă în stradă după două săptămâni la hotel plătite de prefectură.
La 29 septembrie, alertaţi de un zvon că „un medic din Roubaix le dă apartamente romilor", aproape 200 de romi au venit din toată zona Lille. „Am văzut venind din Lille indivizi cu căruţuri, cu tot bagajul, televizor, saltele ...", s-a creat foarte rapid o revoltă în faţa clădirii, vecinii furioşi ameninţând să arunce cu benzină pe acoperiş şi să îi dea foc.
Poliţia municipală a fost nevoită să intervină. „Eram depăşit", recunoaşte în prezent Christophe Lamarre. Ajutat de Liga pentru Drepturile Omului din Roubaix şi de asociaţia Areas, el a triat ocupanţii. „În mare, i-am păstrat pe cei care erau deja în Rpubaix, care aveau copiii la şcoală aici sau probleme de sănătate. Am păstrat femeile însărcinate, de asemenea", povesteşte medicul. În prezent sunt aproximativ zece familii, respectiv 50 de persoane.
„Mi-am făcut doar datoria de medic. Eu am depus jurământul de a îngriji oamenii, de a nu-i abandona. Nu pot să îi părăsesc fără o soluţie, este contractul meu cu pacienţii mei", a subliniat medicul.