Şapte parlamentari, însoţiţi de prefectul judeţului Alba şi primarul comunei Roşia Montană, au vizitat viitorul loc de exploatare a zăcământului de aur pentru a se informa cu privire la proiectul minier şi pentru a decide dacă vor vota sau nu în favoarea proiectului. Parlamentarii s-au întâlnit, pe rând, cu reprezentanții companiei care ar urma să facă exploatarea, cu reprezentanții ONG-urilor pro și contra, localnici, dar și cu autoritățile locale.
Primul obiectiv la care s-au oprit parlamentarii a fost stația de epurare a apelor uzate, în care compania a investit peste trei milioane de dolari. După demararea proiectului, aceasta va fi donată statului român.
„Am făcut teste tehnologice pe vreo opt categorii de apă din Bucovina, din Baia Mare, din Bistrița, pentru a-i ajuta să dezvolte tehnologii de curățare a apelor de mină”, a explicat Horia Avram, vicepreședinte responsabil cu mediul al companiei Roșia Montană Gold Corporation.
Următoarea oprire a fost în cariera Cetate, una dintre cele patru locuri unde sunt avute în vedere exploatări. La final, zonele vor fi ecologizate, spun reprezentanții companiei.
Jandarmii au aplanat tensiunile
Vizita parlamentarilor nu a fost lipsită de incidente. În centrul comunei unde erau adunați sute de localnici și mineri și-au făcut apariția reprezentanții unei organizații neguvernamentale care se opune proiectului. Diferențele de opinie au încins imediat spiritele și a fost nevoie de intervenția jandarmilor.
Incidentele au continuat acasă la Eugen David, președintele Asociației Alburnus Maior, care a schimbat vorbe dure cu deputatul de Vatra Dornei Cezar Cioată.
De cealaltă parte a baricadei, reprezentanții asociațiilor care doresc reînceperea mineritului, dar și oameni simpli, localnici, au fost ascultați de către parlamentari.
În final, parlamentarii au spus că vizita la Roșia Montană a fost benefică.
„Am fost ferm hotărât să votez împotriva acestui proiect și nu doar eu și alți colegi. Am primit foarte multe informații și astăzi constat că multe dintre acele informații sunt eronate”, a afirmat Mircea Irimie, deputat Turda.
„Eu invit, pe această cale, pe toată lumea care are ceva de spus în ceea ce privește Roșia Montană să vină aici, să vadă mina, să vadă proiectul minier, să vadă locurile de muncă, să vadă comunitatea locală”, a declarat Dragoș Tănase, director al RMGC.
La finalul întâlnirii, prefectul județului Alba a ținut să-i îndemne pe oameni să iasă în stradă pentru a-și face auzită părerea și i-a invitat la Roșia Montană pe primul ministru și pe președintele Senatului, Crin Antonescu.
Traseul proiectului
Ieri, purtătorul de cuvânt al comisarului pentru mediu a declarat pentru Digi24 că proiectul Roşia Montană nu suscită îngrijorări Comisiei Europeane. De altfel, acest lucru a fost transmis şi europarlamentarilor români şi unguri care au cerut o evaluare a proiectul.
Premierul Victor Ponta a detaliat ieri motivele pentru care a trimis proiectul de lege privind exploatarea de la Roșia Montană în Parlament. Printre acestea se numără dorința de a nu plăti despăgubiri, conform legii, dar și cea de a supune dezbaterii aleșilor proiectul.
„Eu eram obligat, conform legii, și încerc să explic celor care vor să mă audă, că în conformitate cu legea actuală, eu trebuia să dau aviz și sa pornească proiectul Roșia Montană. Ei au îndeplinit toate condițiile cerute de lege. Tocmai pentru că am considerat că nu e bine să fac acest lucru, am trimis legea în Parlament ca să fie o dezbatere reală. Asta e situația și din acest motiv, dacă nu făceam absolut nimic, urma să plătesc nu știu câte miliarde despăgubiri firmei respective. Or, eu nu vreau să plătesc din banii dumneavoastră, din banii contribuabilului despăgubiri pentru niște contracte semnate din 1998 încoace”, a spus premierul.