Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor Iaşi a atribuit, pe 4 august 2014, două contracte pentru refacerea a două drumuri judeţene afectate de inundaţii. Unul dintre acestea a fost DJ 281 Sticlăria - Slobozia - Sireţel. Paradoxal, acelaşi drum a fost reabilitat acum 8 luni de către firma Construct & Drum, printr-un contract atribuit de Consiliul Județean Iaşi.
Reporter Digi24: Cum explicaţi faptul că acum, după 7-8 luni, acelaşi drum este refăcut din nou de Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri Iaşi?
Daniel Minciună, şef DJADP Iaşi: E o întreţinere cu piatră, cu material pietros, până la 300 de metri cubi pe kilometru. E o întreţinere uşoară.
Reporter: Acest gen de lucrări au termen de garanţie?
Daniel Minciună: Au avut termen de garanţie, dacă îmi amintesc bine, 3 luni.
CJ Iaşi este condus de către Cristian Adomniţei. După ce a fost ales în această funcţie, în iunie 2012, Adomniţei l-a instalat pe post de consilier personal pe bunul său prieten, Daniel Minciună. După doar 3 luni, Minciună a fost numit la conducerea drumurilor şi podurilor din Iaşi.
În momentul de faţă, cele două instituţii, care sunt conduse de doi buni prieteni, atribuie contracte din bani publici aceleiaşi firme, Construct & Drum. Pietruirea drumurilor din judeţul Iaşi a devenit o afacere foarte profitabilă pentru firma Construct & Drum SRL.
Societatea îl are ca unic acţionar pe Dan Mihai Cojocea, care a reuşit în ultimele luni să obţină contracte atât de la CJ Iaşi, cât şi de la Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor Iaşi. Ultimele două inundaţii din acest an, din iunie şi de la începutul lunii august, i-au adus firmei două contracte de 165.000 de euro. Contractele au fost atribuite fără licitaţie.
„Având în vedere că sunt situaţii limită, situaţii de calamităţi, aceste contracte se atribuie prin încredinţare directă, dar cu prospectarea pieţei”, a spus Daniel Minciună, şef DJADP Iaşi.
Întrebat cât de bine a prospectat piaţa, administratorul drumurilor din Iaşi precizează: „Pe raza comunei Vânători sunt mai multe drumuri, sunt trei drumuri acolo. Au fost invitaţi trei ofertanţi, s-au prezentat doi, a câştigat Construct Drum.”
Declaraţia directorului Minciună este contrazisă de contractul publicat pe site-ul de achiziţii publice, unde se spune clar că DJADP Iaşi a cerut o singură ofertă, cea a firmei Construct & Drum. În momentul de faţă, locuitorii din zona Lespezi - Vânători sunt nemulţumiţi de modul în care firma Construct & Drum se ocupă de refacerea drumului distrus de inundaţii. Ei spun că muncitorii au venit, au lucrat două zile, după care au plecat cu tot cu utilaje şi au lăsat lucrările de izbelişte.
„Eu nu am terminat lucrarea. Eu acuma lucrez acolo. Am adus, pentru moment, drumul cât de cât să se poată circula. Lucrarea nu este gata. Am luat utilajele de acolo, pentru că am avut nevoie de excavator două zile în altă parte”, a spus Dan Mihai Cojocea, patronul Construct & Drum.
Firma abonată la bani publici a vrut, în 2012, să ia aproape 8.000 de euro de la Comuna Prisăcani din judeţul Iaşi, pentru o lucrare pe care nu a efectuat-o.
„El promisese în baza contractului că va aduce 1.000 de tone de piatră pentru comuna Prisăcani. Eu am întrebat unde e? El mi-a zis că uite, am acte. Lasă actele. Să vedem dacă cineva din comuna Prisăcani îmi confirmă că ai adus 1.000 de tone. Dacă ai adus, poftim banii. N-am găsit nimic. Poveşti”, a spus Constantin Chirilă, primarul comunei Prisăcani.
Primăria a dat firma în judecată şi a câştigat procesul în acest an, printr-o decizie definitiă şi irevocabilă. Despre această lucrare fictivă făcută în comuna Prisăcani, patronul firmei are o explicaţie originală.
„Primăria Prisăcani... ăăăă... s-a schimbat primarul atuncea şi n-a mai vrut să mai plătească”, a spus Dan Mihai Cojocea, patronul Construct & Drum.
Administratorul drumurilor şi podurilor din Iaşi spune că e foarte mulţumit de modul în care lucrează firma Construct & Drum.