„Salvamontul nu apare pe indexul de alarmare de la 112. Deci dacă se întamplă un accident pe munte, se rătăceşte cineva, noi aflăm ultimii. Nu suntem parte a celulei de criză”, spune Gheorghe Frățilă, șeful Serviciului Salvamont - Salvaspeo Cluj.
Salvamont Cluj a fost ultima instituţie specializată în operaţiuni de căutare anunţată despre accidentul aviatic din Munţii Apuseni. Echipele au ajuns aproape de locul aterizării forţate, însă au făcut cale întoarsă, după ce ISU le-a transmis că nu are nevoie de ajutor.
Acelaşi răspuns l-au primit şi salvamontiştii din Alba, care au venit cu o targă specială, în valoare de 2.000 de euro, iar supravieţuitorii tragediei au fost transportaţi la ambulanţe pe nişte pături.
A trebuit să treacă un an pentru ca Salvamont Cluj să fie inclus în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, însă nu şi pe lista de apelare în caz de urgenţă.
Autorităţile vor să construiască totuşi un centru de salvare în Munţii Apuseni şi să cumpere staţii radio speciale, pentru ca, pe viitor, operaţiunile să nu mai fie îngreunate de lipsa semnalului GSM.
„Urmează să le achiziţionăm cu ajutorul primăriilor şi consililor judeţene nişte staţii Tetra, cu care comunicăm noi în zone fără semnal”, a declarat Gheorghe Vuşcan, prefectul judeţului Cluj .
Salvamontiştii din Cluj îşi doresc ca, în acest an, să fie organizat un exerciţiu complex care să simuleze un accident aviatic şi să fie stabilit un protocol de acţiune în astfel de situaţii.