A trecut aproape un an de la Colectiv, tragedia care a curmat prea devreme 64 de destine, însă pedepsirea vinovaţilor e încă departe. În sufletul celor care au pierdut pe cineva drag în incendiul din 30 octombrie, furia începe să ia locul durerii - nimeni nu a fost pus sub acuzare pentru modul în care sistemul medical a gestionat criza. Oamenii sunt convinşi că infecţiile intraspitaliceşti şi transferurile în străinătate refuzate sau întârziate au însemnat condamnări la moarte.
Narcis Hogea, părinte: „Nimeni nu s-a gândit să cerceteze ce s-a întâmplat după incendiu, nimeni nu s-a gândit să se întrebe dacă intervenţia a fost corectă sau nu, dacă în spitale tratamentul medical a fost corect”.
În urmă cu aproape un an, Narcis Hogea primea o veste cumplită: Alex, fiul lui, în vârstă de 19 ani, a fost prins în infernul de la Colectiv. A ieşit de acolo în viaţă, dar cu arsuri pe 60 sută din suprafaţa corpului. Tânărul, student la Automatică, a fost internat la Spitalul Universitar.
Narcis Hogea, părinte: „Trei bacterii intraspitaliceşti rezistente la toate antibioticele... şi până la urmă aceste bacterii i-au curmat viaţa băiatului meu, în 22 s-a stins”.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Omul vrea să se facă dreptate şi nimeni să nu mai moară din cauza condiţiilor din spitale, a corupţiei sau a incompetenţei. Pentru asta, a apelat la un avocat.
Antoniu Obancia, avocat: „În dosarul Parchetului General s-a depus o cerere zisă tehnic de extindere a urmăririi penale tocmai din faptul că au rezultat indicii către alte persoane şi instituţii implicate”
Ar fi vorba de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul de Stat în Construcţii. În total, familiile a 20 de tineri care au murit sau au fost răniţi în incendiul din Colectiv sprijină acest demers.
Laurenţiu Istrate, părinte: „Niciun moment nimeni, nici conducătorii Ministerului Sănătăţii, nici medicii sau directorul spitalului nu au spus că ei sunt depăşiţi de situaţie”.
Două dosare care vizează tragedia din 30 octombrie 2015 au fost trimise în judecată. Într-uunul din ele, este acuzat fostul primar Cristian Piopescu Piedone, iar în cel de-al doilea sunt cercetaţi patronii clubului şi artificierii. Este dosarul în cazul căruia avocaţii au cerut extindere şi cercetarea instituţiilor care ar fi greşit. Cel de-al treilea dosar, în care sunt cercetaţi pompierii care trebuiau să avizeze funcţionarea localului, a fost retrimis procurorilor anticorupţie pentru refacerea anchetei.