ACTUALIZARE 12.43. „Astăzi am reluat căutarile, după ce azi-noapte, până la ora 23.00 am verificat până la o limită informațiile despre bucățile de plastic din zona Poiana Țapului. Echipele trimise noaptea au putut avansa până la o limită, după care s-au reluat, în această dimineață, căutările, s-a ajuns la zona respectivă și se infirmă această informație. Era vorba despre alte obiecte care dădeau impresia că erau bucăți de plastic văzute prin binoclu sau de la distanță”, a declarat, la Digi24, Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul MAI.
„Chiar dacă această informație s-a infirmat, în zonă continuă căutarile mai amănunțite. Continuăm în Brașov alte căutări, în zona Muntii Baiului și zona Poiana Brașov, anumite zone care nu au fost cautate terestru. Paralel sunt alte căutari și terestre, și aviatice în județul Prahova și în județul Argeș”, a adăugat Raed Arafat. Potrivit acestuia, căutări se fac și pe toate traseele pe care ar fi putut să meargă planorul, în județele Harghita, Covasna și Bacău.
Nimeni nu poate estima când va fi găsit planorul, a spus Raed Arafat. „Eu cred că nimeni nu poate face o astfel de estimare. Planorul a zburat fără plan, nu avea echipamente care să ne permită să știm care era traseul. Planorul, în modul în care zboară, poate să fi făcut sute de kilometri la depărtare de zona unde noi banuim să fie”, a explicat acesta.
Una din zonele în care se concentrează echipele de căutare este cea situată între cabana Trei Brazi și cabana Poiana Secuilor. Peste 60 de pompieri militari şi jandarmi vor cerceta metru cu metru zona respectivă.
Echipele şi-au concentrat căutările în această zonă după ce au primit de la o turistă o fotografie în care se presupune că apare planorul, deasupra zonei Postăvaru, cu puţin timp înainte de a i se pierde urma.
Cei care coordonează echipele de salvare au stabilit şi un punct de regrupare, pentru că terenul accidentat este periculos chiar şi pentru jandarmi şi pompieri.
„Există o porţiune mai dificilă şi acolo am trimis oameni mai experimentaţi, ca să nu avem accidente şi să căutăm alte victime”, a declarat maiorul Lucian Marciu, comandantul Secţiei de pompieri Predeal, ISU Braşov.
„O să începem să analizăm tot ce a fost căutat și o să începem să căutam zone mai restrânse pe care trebuie să ne concentrăm”, a spus Raed Arafat, secretar de stat în MAI.
Autorităţile au făcut mai multe trasee ipotetice pe care le-ar fi putut parcurge pilotul planorului, ţinând cont inclusiv de condiţiile meteo din ziua dispariţiei.
Planorul a dispărut joi după-amiază, însă căutările la sol au demarat abia vineri dimineaţă. În ziua respectivă, timp de câteva ore, echipele au fost puse pe o pistă falsă de o informaţie primită la numărul de urgență 112.