Cel de-al doilea turn de apărare descoperit la Capidava reprezintă o noutate absolută pentru arheologi. Este o construcţie în formă de potcoavă, cu un zid de aproape trei metri şi jumătate. Turnul de apărare a fost datat la sfârşitul secolului al III-lea, dar specialiştii spun că a funcţionat doar 100 de ani.
„A fost, cumva, distrus cu ocazia marilor invazii gotice din ultima parte a secolului al IV-lea”, spune Ioan Carol Opriş, arheolog, coordonator ştiinţific.
Celălalt obiectiv descoperit a fost ridicat în veacul al II-lea. A cunoscut, potrivit arheologilor, trei etape de evoluţie.
Mihai Duca, arheolog spune că „la prima fază, nu se ştiau foarte multe lucruri. Grigore Florescu a avut o săpătură, a întreprins o săpătură în turn, însă nu a cercetat suficient cât să găsească această primă fază, de secol II, a turnului. Noi am avut şansa de a o descoperi.”
Cele două turnuri sunt situate în partea de sud a castrului şi încadrează una dintre căile de acces în cetate.
Este o poartă specifică frontierei dunărene, motiv pentru care este atât de îngustă. Are o deschidere de 2,30 metri. Această construcţie era realizată în această tehnică din raţiuni strategice. Fiind o fortificaţie militară, ofensivă, necesita o cale de acces mai restrânsă.
Săpăturile de la Capidava sunt parte a unui amplu proiect ştiinţific de restaurare, protecţie şi conservare a sitului arheologic. Valoarea totală a investiţiei este de 74 de milioane de lei, bani europeni.